Eğitim Sitesi

Mantık Nedir? Mantık Hakkında Kısaca Bilgi

Mantık Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Mantık:

Doğru düşünme sanatı ve bilimi.

 

Matematik-Geometri Terimi Olarak Mantık:

Gidilecek yol, doğru düşünce.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Mantık:

Doğru bilgiye ulaşmak için düşünceler arasındaki ilişki ve düzeni yöneten ilke ve yasaları saptayan alan mantık (lojik) tır. Mantık doğru düşünmenin kurallarını koyar, ilkelerini saptar. Bilgi kuramı, bilginin objesi ile uygunluğunu temellendirirken mantığın kural ve ilkelerine dayanır.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Mantık:

Doğru düşünmenin kurallarını koyan disiplindir. Doğru düşünme, kendini akıl yürütmede, verilen yargılardan sonuç çıkartmada gösterir. Yargı (önerme) ve akıl yürütme (çıkarım) mantığın temel kavramlarıdır. Yargının dayandığı doğru, bilgi doğrusudur. "Şu kalem siyahtır." yargısında, kalemle onun siyah olup olmadığının uygunluğu bilgi doğrusu ile saptanır. Yargılara dayanarak sonuç çıkartmak ise mantık (akıl) doğrusudur.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Cami: İçerisinde minberi bulunan ve cuma namazı kılınabilen İslam ibadet yapısıdır. İlk cami yapısının Hz. Muhammed'in Medine'deki evi olduğu ve bu yapının sonraki dönemlerde inşa edilecek olan camilere ilk örnek teşkil ettiği düşünülmektedir. Mihrap, minber ve minare gibi fonksiyonel öğelerin ancak VIII. yüzyılda cami mimarisine dâhil edildiği bilinir.

    Peripteros: Sella etrafı çepeçevre bir sütun dizisiyle çevrili Yunan tapınağı.

    Oryantalizm: Doğu konularını içeren, doğuya yönelik.

    Amfi Tiyatro: Eski Roma'da savaş oyunları, gladyatör ve vahşi hayvan dövüşlerinin yapıldığı daire veya oval oturma yerleri bulunan yüksek yapı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü