Eğitim Sitesi

Mahya Nedir? Mahya Hakkında Kısaca Bilgi

Mahya Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Mahya:

Çatının en üst sınırı ve aynı zamanda iki saçaktan yükselen çatı yüzeylerinin yatay bir doğru boyunca kesiştiği ara kesittir. Birbirine paralel olmayan saçaklardan yükselen çatı yüzeylerinin kesişmesi ile yükselen mahyalar ortaya çıkar.

 

Tarih Terimi Olarak Mahya:

Ramazan ayında, kandiller-de, dinsel bayramlarda ca-milerde iki minare arasına gerilen ipler üzerine kandil-lerle ya da elektrik ampulle-riyle oluşturulan ve geceleri ışık verilen yazı ya da resimdir.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Mahya:

Ramazan gecelerinde, camilerde iki minare arasına gerilen ipler üzerine kandil veya elektrik ampulleriyle yazılan yazı veya yapılan resim.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Mahya:

Ramazan gecelerinde, camilerde iki minare arasına gerilen ipler üzerine kandil veya elektrik ampulleriyle yazılan yazı veya yapılan resim.

 

İnşaat Terimi Olarak Mahya:

Çatıda iki eğik yüzeyin, dışta 180 dereceden büyük bir açı yaparak birleştiği çizgi.

 

    Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

    Nakkaş: Ressam.

    Alüminyum: Alüminyum (simgesi Al) gümüşümsü renkte sünek bir metaldir. Doğada genellikle boksit cevheri halinde bulunur ve oksidasyona karşı üstün direnci ile tanınır. Bu direncin temelinde pasivasyon özelliği yatar. Endüstrinin pek çok kolunda kullanılır. Hafiflik ve yüksek dayanım özellikleri gerektiren taşımacılık ve inşaat sanayisinde kullanım alanı geniştir. Yoğunluğu bakırın ve çeliğin üçte biridir, kolaylıkla dövülebilir, makinede işlenebilir ve dökülebilir. Alüminyumun parlak ve silik görüntüsünden yararlanılarak dekoratif amaçlı süs ve ev eşyaları yapımında kullanılmaktadır.

    Branşman: Bağlantı kolu.

    Nötr: Yansız, tarafsız.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü