Eğitim Sitesi

Mahrama Nedir? Mahrama Hakkında Kısaca Bilgi

Mahrama Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Mahrama:

Anadolu'nun kimi yerlerinde, kadınların sokağa çıkarken giysilerinin ya da mantolarının üstüne örtündükleri geniş örtüdür.

 

Yöresel-Bölgesel Terimi Olarak Mahrama:

Mendil (Erzurum)

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Rumeli: 1- Türklerin Anadolu'ya geldiği dönemde Anadolu'ya, Türkler Anadolu'yu ele geçirdikten sonra Doğu Trakya'ya verilen ad. 2- Osmanlı Devleti'nin Avrupa kıtasındaki topraklarına verilen ad. Selçuklular zamanında ve daha önceki devirlerde Anadolu'ya da Rumeli denirdi. (Celâleddin-i Rumî: Rumelili Celâleddin).

    Tevcih: 1- Vezir, beylerbeyi ve sancak beylerine tayin edilmeleri dolayısıyla çıkan (tayin edildiklerini bildiren) ferman için kullanılan deyim. 2- Yöneltme. 3- Aşama, makam, mevki verme, terfi ettirme.

    Karantina: Bulaşıcı bir hastak durumunda, bir bölgeyi ya da başka bir ülkeden gelen insan, hayvan ve eşyaların tehlike geçinceye kadar gözetim altında tutulmasıdır. Dışarıdan gelecek olanları sağlık durumları belli olana dek içeriye almayıp bekletmektir. Tedbir olsun diye, bulaşıcı hastalıkların çok olduğu ülkelerden gelenler de gümrüklerde bekletilirdi. Osmanlılarda bu süre 40 gündü.

    Saraç: 1- Koşum ve eyer takımları yapan, satan veya süsleyen kimse. 2- Deri, muşamba vb.nden bavul, çanta yapan kimse.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü