Eğitim Sitesi

Mahlas Nedir? Mahlas Hakkında Kısaca Bilgi

Mahlas Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Mahlas:

Genellikle Divan şiiri ve Türk halk şiiri ozanlarının yapıtlarında kullandıkları ve tanındıkları takma addır.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Mahlas:

Eskiden bir şiirin son beytinde kullanılması adet olan, şairlerin kullandığı takma ad.

 

Edebiyat Terimi Olarak Mahlas:

Kimi şair ve yazarların yapıtlarında kullandıkları takma ad. Özellikle divan edebiyatı şairleri tarafından kullanılmıştır.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Mahlas:

Takma ad.

 

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Mahlas:

Asıl addan başka kullanılan ikinci ada verilen isimdir, şairler şiire başladıkları vakit böyle ikinci bir ad alırlar, onu şiirlerinde kullanırlardı. Devlet memuriyetine girenlerin bazılarına da amirleri tarafından mahlas verilirdi.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    İdol: Tarih öncesi ve İlkçağda tanrılara adak olarak su nulan taş, seramik bazen de kemikten yapılmış, tanrı veya tanrıça heykelcikleridir. Ana tanrıçayı temsil eden idoller iri kalçalı, iri göğüslü veya çok göğüslüdür.

    Nevruz: 1.Eski bir İran takvimine göre yılın ve baharın ilk günü; miladi takvime göre martın yirmi ikisine rastlayan gündür. 2.İran kaynaklı bir inanışa göre Tanrı'nın evreni ve insanı yarattığı gündür. 3.Alevi Bektaşi inanışında Hz. Ali'nin doğum günüdür.

    Ases Başı: Asayişin sağlanması için kol gezen bekçiler. Yeniçeri Ocağı'nı oluşturan ortalardan (taburlardan) 28. ortanın çorbacısına verilen unvan. (Çorbacı: 31 bölüklü Acemi Ocağı ile piyade askerini oluşturan bölük subaylarının unvanı).

    Dar-üs-Saade: Osmanlı Sarayı. Padişahın evi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü