Eğitim Sitesi

Levha Nedir? Levha Hakkında Kısaca Bilgi

Levha Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Levha:

1- Yer kabuğunu meydana getiren büyüklükleri birkaç yüz kilometrekareden milyonlarca kilometrekareye kadar değişen parçaların her birisidir.
Mantoda sıcaklık ve basıncın etkisiyle oluşan konveksiyonel akıntılara bağlı olarak levhalar, mantonun üstünde hareket ederler.

2- Dünya'nın yüzeyi kesintisizmiş gibi görünmesine rağmen, dev boyuttaki birbirine geçen parçalardan oluşmaktadır. Bu parçaların her birine levha denir.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Levha:

Bir yere asılmak için yazılmış yazı, yapılmış resim.

 

Trafik ve İlk Yardım Terimi Olarak Levha:

İnsanlara bilgi vermek ve yönlendirmek amacıyla bir yere asılmak için yazılmış yazı, tablo, resim, tabela.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Levha:

Bir yere asılmak için yazılmış yazı.

 

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Levha:

Kitap başlıklarına verilen ad. Başlık veya serlevha da denir. Hüsn-i hatla yazılan ve çerçevelenerek duvara asılan yazılara da levha denilir. Bu yazıların küçüklerine ise kıt'a denilir.

 

Genel Türkçe Terimi Olarak Levha:

Bilgilendirmek için belirli bir yere asılan yazı.

 

Deprem Terimi Olarak Levha:

Yer kabuğunu meydana getiren hareket hâlinde bulunan kırılgan parça. Levhaların sınırlarında oluşan sürekli hareketler depremler ve volkanik faaliyetleri oluşturur.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Radon Gazı: Çeşitli enerji biçimlerini elektriksel enerjiye dönüştüren cihazlardır.

    Sarp: Çıkılması zor dik yamaç. Çıkılması güç, dimdik kayalıkların bulunduğu yerler için kullanılan bir kelime. Doğu Anadolu da sarp yerler çoktur. Bu sarp kayalara tırmanmak çok güçtür. Torosların birçok yerleri sarp bölgelerimiz arasında sayılır. (Dik).

    Fay Atımı: Fay çizgisi boyunca hareket eden kütlelerin birbirlerine göre kayma miktarları. Örnek olarak fayın yatay atımı 20 m denildiğinde, kırılma sonucunda kütlenin birisinin diğerine göre 20 m yatay yönde yer değiştirmiş olduğu anlaşılır.

    Gecekondu: 1- İmar mevzuatına (kanun ve yönetmeliklerine) aykırı olarak yapılmış kaçak meskenler. 2- İzinsiz yapılan ve altyapı ihtiyaçları devlet tarafından karşılanmayan dar gelirli ailelerin yaşadığı barınak.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü