Eğitim Sitesi

Levha Nedir? Levha Hakkında Kısaca Bilgi

Levha Terimi Hakkında Bilgiler

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Levha:

Kitap başlıklarına verilen ad. Başlık veya serlevha da denir. Hüsn-i hatla yazılan ve çerçevelenerek duvara asılan yazılara da levha denilir. Bu yazıların küçüklerine ise kıt'a denilir.

 

Coğrafya Terimi Olarak Levha:

1- Yer kabuğunu meydana getiren büyüklükleri birkaç yüz kilometrekareden milyonlarca kilometrekareye kadar değişen parçaların her birisidir.
Mantoda sıcaklık ve basıncın etkisiyle oluşan konveksiyonel akıntılara bağlı olarak levhalar, mantonun üstünde hareket ederler.

2- Dünya'nın yüzeyi kesintisizmiş gibi görünmesine rağmen, dev boyuttaki birbirine geçen parçalardan oluşmaktadır. Bu parçaların her birine levha denir.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Levha:

Bir yere asılmak için yazılmış yazı, yapılmış resim.

 

Trafik ve İlk Yardım Terimi Olarak Levha:

İnsanlara bilgi vermek ve yönlendirmek amacıyla bir yere asılmak için yazılmış yazı, tablo, resim, tabela.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Levha:

Bir yere asılmak için yazılmış yazı.

 

Genel Türkçe Terimi Olarak Levha:

Bilgilendirmek için belirli bir yere asılan yazı.

 

Deprem Terimi Olarak Levha:

Yer kabuğunu meydana getiren hareket hâlinde bulunan kırılgan parça. Levhaların sınırlarında oluşan sürekli hareketler depremler ve volkanik faaliyetleri oluşturur.

 

    Benzer Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimleri

    Serbest Bulut: Kompozisyonlara serbest şekilde çizilerek yerleştirilirler.

    Bâb-ı Humayun: Topkapı Sarayı'nın Ayasofya'ya bakan birinci kapısına verilen ad.

    Üslûp Türleri: Selçuk, Bursa, Edirne, klasik, barok, rokoko, yeni klasik, uyanış gibi bölüm ve karışımlar gösterir. Her uygarlığın kendi adını taşıyan özel ya da karışık üslupları vardır.

    Rugani: Ciltlerle, kubur gibi sanat eserleri üzerine yapılan nakış ve resimlerin parlak görünmesi için üstlerine sürülen maddenin adıdır. Boya, mürekkep, ahar, ebru mecmuasında rugani yapmak usulü hakkında şu izahat vardır ; 64 dirhem ardıç sakızı, 240 dirhem şarap ruhu, 16 dirhem damla sakızı, 32 dirhem Venedik terementisi. Evvelâ şarap ruhunu düz bir şişe içine koyup sonra 3 parmak miktarı ince tatlısu kumu içine gömüp, ruhun içine ardıç sakızını koyup, ocakta kum içinde hallola. Badehu damla sakızı başka kapta eritip şişeye karıştırılacak, sonra terementi dahi bu suretle eritilip şişeye katılacak, badehu cümlesi bir yerde tekrar kaynatılıp, tamam kaynadıktan sonra bir mendil veya tülbent içinde sıcak iken süzülecek, fırçası daima içinde saklanacaktır. Sürülürken daima sıcak sürülecektir. Âlâ ve parlak olur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimleri Sözlüğü