Eğitim Sitesi

Lehim Nedir? Lehim Hakkında Kısaca Bilgi

Lehim Terimi Hakkında Bilgiler

Kimya Terimi Olarak Lehim:

Genellikle Sn, Pb, Bi, Cd vb. metaller içeren telleri ya da metal parçalarını birleştirmekte kullanılan, düşük erime sıcaklığı olan alaşım.

 

    Benzer Kimya Terimleri

    Basit Damıtma: Bir sıvının, önce buharlaştırılıp sonra tekrar yoğunlaştırarak yapılan ayırma işlemine denir. Her iki bileşende elde edilmek istendiğinde basit damıtma (destilasyon) yapılır. (Tuzlu su, şekerli su) Sıvı olarak elde edilen ürüne damıtık ürün ya da destilat adı verilir. Damıtma, karışımdaki maddelerin kaynama sıcaklıklarının farklı olması temeline dayanır. Kaynama noktaları yakın sıvı-sıvı karışımları basit damıtma düzeneği ile tam saflıkta ayrıştırılamaz. Kaynama noktası 78 °C olan alkol sudan ayrılırken bir miktar su da buharlaşır. Bunu önlemek için ayrımsal damıtma uygulanır. Bu işlemdeki farkdamıtma kolonunun bulunmasıdır.

    Cis: Stereoizomerlerinde benzer grupların ikili bağın bulunduğu düzlemin aynı tarafında olması durumunda kullanılan bir ön ektir.

    Erime: Katı hâlden ısı alarak sıvı hâle geçme.

    Karışım: 1. İki ya da daha fazla maddenin kimyasal tepkimeye girmeden, gelişigüzel oranlarda, kimyasal özelliklerini yitirmeden oluşturdukları madde. 2. İki veya daha fazla maddenin kimyasal değişmeye uğramaksızın bir arada bulunmasıdır. Karışımlar birbirinden fiziksel yollarla ayrılabilirler. Örneğin demir tozu kükürt karıştırıldıktan sonra birbirinde mıknatıs yardımı ile ayrılırlar. Demir tozları mıknatısa yapışır. Böylelikle karışımdan önceki halleri ile ayrıştırılabilirler.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Kimya Terimleri Sözlüğü