Eğitim Sitesi

Kübizm Nedir? Kübizm Hakkında Kısaca Bilgi

Kübizm Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Kübizm:

Nesneleri hep geometrik biçimde gösteren, 1910-1930 yılları arasında çok tutulmuş sanat akımı. Biçimlerin sarih olarak bitmelerine yardımcı olan düz çatı karakteristik bir öğe haline gelir. Süsten arınmış sade cepheler sıklıkla kullanılır.

 

Edebiyat Terimi Olarak Kübizm:

20. yüzyılın başlarında önce resimde başlayan, sonra öteki sanat dallarıyla birlikte edebiyatta etkisini gösteren sanat akımı.

 

Sanat Terimi Olarak Kübizm:

1. 1907'de Paris'te Picasso ve Braque öncülüğünde oluşan akım. Bu iki sanatçının yapıtlarını, küplerden oluşan bireşimler olarak yorumlayan eleştirmen Louis ve Veauxcelles akıma kübizm adını vermiştir.

2. Plastik sanatlarda özellikle resim ve heykelde kompozisyonu meydana getiren nesneleri ve canlı varlıkları doğadaki görünümleri ile değil, parçalanmış geometrik şekillerle ifade eden sanat akımı.

3. Doğa görünüşlerinin geometrik parçalanmaya tabi tutup, tablo yüzeyini doğa unsurlarından kurtararak yeniden inşa etme anlayışı.

 

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Kübizm:

Nesneleri geometrik biçimlerde gösteren bir sanat akımı.

 

    Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

    Klips: Metalden yaylı tespit aygıtı.

    Buhurdan: Güzel koku yayan, içinde tütsü yakılan süslü kap.

    Gotik: Gotlara değin anlamında olup, temel özelliği sivrilik olan ve 12. yüzyıldan sonra Avrupa'da gelişen sanat çığırını anlatmak için kullanılan terim. Gotik mimarlık örnekleri ilkin Fransa'da île-de France (Saint-Denis et Sens)'ta 1125'te görülür. Gotik mimaride üç yenilik söz konusudur: kaburgalı tonoz, dayanma ayakları (kontrforlar) arasındaki cam duvarlar ve dayanma kemerleri (payanda kemerler). Ustalıklı bir yapım sistemi ile dört köşeye yöneltilen tonozun itkisi yerçekimini yenmeye ve duvarlarda büyük pencereler açmaya olanak verir. Yapının zayıf noktalarını, yani tonozların itkisinden gelen yükü alan yerleri pekitmek için gotik yapıcılar itkiyi kalın dış kontrforlara veren payanda kemerden yararlanmışlardır.

    Yatay Yerdeğiştirme: Yapının deprem veya rüzgâr gibi yatay yükler altında, düşey durumundan eğik duruma geçmesi hali arasındaki fark.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü