Eğitim Sitesi

Kubbe Nedir? Kubbe Hakkında Kısaca Bilgi

Kubbe Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Kubbe:

Yarım küre veya toparlakça yapı örtüsü bir kemer yayının tepe noktasından inen dikin çevresine dönmesi ile meydana gelen örtü biçimi, dam.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Kubbe:

Yarım küre şeklinde olan ve bir yapıyı örten dam.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Kubbe:

Yarımküre biçimli içi boş yapı örtüsü.

 

Tarih Terimi Olarak Kubbe:

Yarım küre biçiminde olan ve yapıyı örten dam, kümbet.

 

Turizm ve Otelcilik Terimi Olarak Kubbe:

Bir yapının küresel tavanı.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Kubbe:

Yarım küre biçiminde olan ve yapıyı örten dam, kümbet.

 

İnşaat Terimi Olarak Kubbe:

Küre takkesi, yarım küre veya toparlakça kümbet biçimi verilen yapı örtüsü; bir kemerin , yayının tepe noktasından inen dikin çevresinde dönmesiyle meydana gelen örtü. Kubbeler kare, çokgen ya da dairesel planları örtmekte kullanılmıştır.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Mekan: Uzayın sınırlanmış parçası. Mimarlık mesleğinin konusunu oluşturur. Aynı zamanda, mekan bir mimari ürünün vazgeçilmez tek niteliği, bir mimari ürünü var eden temel koşuldur. Bir mekan oluşturmak için onun mutlaka her yönden kesin engellerle sınırlanması gerekmez. Mekanı oluşturan sınırlama fiziksel olabileceği gibi, yalnızca görsel de olabilir. Örneğin, ışık herhangi bir somut engel niteliği taşımadığı halde, bir mekanı belirleyebilir. Mekan yalnızca bir yapının "içi" olarak düşünülmemelidir; yapıların tek başlarına ve diğer yapılarla birlikte oluşturduğu bir "dış mekan"da söz edilebilir. Ayrıca, mekan bir mimari ürünün dördüncü boyutudur. Bir yapıyı üç boyutlu bir kitle olmaktan çıkaran özellik bir mekana sahip olmasıdır. Yapı onun sayesinde, en, boy ve yüksekliğin ötesinde bireyin devingenliğinden kaynaklanan anlık yaşantılarla edinilen bir mekan boyutu kazanır. Mekan boyutunun kişinin devingenliğinden ötürü, sayısız yaşantılar yaratabilme niteliği mimarlıkta birinci boyuttan bahsedebilmeyi olanaklı kılmaktadır.

    Akantüs Yaprağı: Eski Yunan ve Roma tapınaklarında kullanılan Korint üslubu sütun başlıklarında görülen yaban enginarı ya da kenger yaprağı.

    Abaküs: Antik sütun başlıklarının en üstünde bulunan taş levhaya verilen ad.

    Katakomp: 1. İlk hıristiyanların içinde toplanıp ibadet ettikleri yer tapınaklarının genel adı. 2. İlk Hıristiyanların yer altına yaptıkları mezarlara verilen ad.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü