Eğitim Sitesi

Kromozom Nedir? Kromozom Hakkında Kısaca Bilgi

Kromozom Terimi Hakkında Bilgiler

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Kromozom:

Hücre çekirdeğinde genetik bilgiyi aktaran çubuk şeklinde yapılar.Bir proteinin yapımı için gerekli tüm bilgileri taşıyan genler kromozomlara yerleşmiştir. İnsanda bir çifti cinsiyet kromozomu (kadınlarda XX, erkeklerde XY) olmak üzere 23 çift kromozom bulunur.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Kromozom:

Çekirdekte yer alan, kalıtsal özellikleri belirleyen molekülleri taşıyan yapılar.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Kromozom:

Prokaryot ve ökaryot hücrelerde üzerlerinde genleri taşıyan DNA ve nükleoproteinden oluşmuş yapı.

 

Biyoloji Terimi Olarak Kromozom:

1. Prokaryot ve ökaryot hücrelerde üzerinde genleri taşıyan DNA ve nükleoproteinden oluşmuş yapı. Hücrenin kendi kendini eksiksiz olarak kopyalamasına yarayan tüm bilgileri içeren ve hücre çekirdeğinde yer alan DNA lar.

2. Hücre çekirdeği içindeki kalıtsal maddedir. Genleri içeren iplik ya da çubuk biçimindeki yapılardır.

3. Ökaryotlarda DNA’nın proteinlere sarılmasıyla yoğunlaşarak paketlenen, mikroskobik olarak gözlenebilen, sayısı canlı türüne bağlı olarak değişen, genetik bilgiyi taşıyan yapı.

 

Genetik Terimi Olarak Kromozom:

Prokaryot ve ökaryot hücrelerde üzerlerinde genleri taşıyan DNA ve nükleoproteinden oluşmuş yapı. Hücrenin kendi kendini eksiksiz olarak kopyalanmasına yarayan tüm bilgileri içeren ve hücre çekirdeğinde yer alan DNA molekülleri.

 

    Benzer Sağlık-Tıp Terimleri

    Elektroterapi Modalitesi: Işın tedavisi.

    Bel Kalınlığı Ölçümü: Bel kalınlığınızın ölçüsü; diyabet, kalp ve karaciğer hastalıklarının habercisi olabilir. Herhangi bir şikayetiniz olmasa da bel kalınlığınızı takip etmek, öncü sinyalleri okumanın en önemli adımıdır. Ayda bir kez sıradan bir mezura yardımıyla bel kalınlığınızı ölçüp kaydederek işe başlayabilirsiniz. Mezuranın işaret ettiği rakamın, boyunuzun (santimetre cinsinden) yarısından düşük olması, ideal bel kalınlığına sahip olduğunuz anlamına gelir. Eğer yüksek ise kalp hastalığı ve diyabet riskiniz var demektir!

    Kalıtsal: Ana ve babadan yavrulara geçebilen özellik.

    Endokrinoloji: İç salgı bezlerinin fonksiyonlarını, normal dışı çalışma sonucu oluşan hastalıklarını ve bunların tedavilerini inceleyen tıp dalıdır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sağlık-Tıp Terimleri Sözlüğü