Eğitim Sitesi

Kolaj Nedir? Kolaj Hakkında Kısaca Bilgi

Kolaj Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Kolaj:

Değişik müzik türlerinin, değişik gereçlerin bir arada kullanıldığı yapı. Ives'ın orkestra parçalarındaki marş, dans gibi türlerin bir araya gelişi. Sonradan teyp müziğinde değişik gereçlerin yapıştırılması. Collage (Fr.).

 

Sanat Terimi Olarak Kolaj:

Kesme-yapıştırma tekniği. Dadacılarca ortaya çıkarılmış bir resim tekniği. Elde mevcut her türlü basılı, çizili ya da fotografik malzemenin bir yüzey üzerine yeni bir kompozisyon oluşturacak düzende yapıştırılmasıyla elde edilir. Böylelikle, kendileri sanatsal nitelikte olmayan çeşitli malzemeler, yalnızca yeni bir kompozisyon oluşturmak için kullanılmaları sayesinde bir sanat yapıtı meydana getirirler. Bu durumda sanatsal üretim süreci, sadece bir kompoze etme etkinliğine indirgenmiş olur.

 

Görsel Sanatlar | Resim Terimi Olarak Kolaj:

Kumaş, tahta gibi malzemelerle kâğıt veya kartona yapıştırılarak yapılan resim veya kompozisyon.

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Celesta: Eski bir müzik çalgısı. Mekanizması piyanoyu andıran klavyeli küçük çalgı. Alanı ortadan yukarı dört oktavdır.

    Forlana: Jige benzer İtalyan dansı.

    Quinton: 18. Yüzyıla ait eski bir Fransız kemanı.

    Çembalo (Cembalo): Tuşlu, piyano biçimi müzik aleti. Cembalo piyanonun atasıdır ve Ondördüncü Yüzyılda meydana çıkmış ve gittikçe gelişmiştir. Bu müzik aletini yapmakla ünlü ustaların başında İtalya'da G. A. Baffo ve Almanya'da Silbermann gelir. Onsekizinci Yüzyıl sonlarına doğru cembalo, yerini yavaş yavaş piyanoya bırakmıştır. Alm. Kielflügel. Fran. Clavecin. İng. Harpsichord)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü