Eğitim Sitesi

Kıyı Kenar Çizgisi Nedir? Kıyı Kenar Çizgisi Hakkında Kısaca Bilgi

Kıyı Kenar Çizgisi Terimi Hakkında Bilgiler

Turizm ve Otelcilik Terimi Olarak Kıyı Kenar Çizgisi:

Deniz, tabii ve suni göl ve akarsularda kıyı çizgisinden sonra bunların tamamlayıcısı olarak kara yönünde devam eden su hareketlerinin oluşturduğu kumluk, çalılık, taşlık, sazlık ve bataklık alanların doğal sınırıdır.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Kıyı Kenar Çizgisi:

Deniz, tabiî ve sunî göl ve akarsuların alçak — basık kıyı özelliği gösteren kesimlerinde, kıyı çizgisinden sonraki kara yönünde su hareketlerinin oluşturduğu, kumsal ve kıyı kumullarından oluşan kumluk, çakıllık, kayalık, taşlık, sazlık, bataklık ve benzeri alanların doğal sınırı; dar-yüksek kıyı özelliği gösteren kesimlerinde ise, şev ya da falezin üst sınırı.

 

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Kıyı Kenar Çizgisi:

Deniz, tabii ve suni göller ve akarsularda, kıyı çizgisinden sonraki kara yönünde su hareketlerinin oluşturduğu kumluk, çakıllık, kayalık, taşlık, sazlık, bataklık ve benzeri alanların doğal sınırıdır. Kıyı kenar çizgisi tespit komisyonu valiliklerce kamu görevlileri arasından jeoloji, harita, ziraat, inşaat mühendisleri ile mimar veya şehir plancısından oluşturulur.

 

    Benzer Turizm ve Otelcilik Terimleri

    Gezi Sıklığı Oranı: Gezi sıklığı oranı bir ülke ya da bölgedeki brüt gezi eğilimi ile net gezi eğilimi arasındaki gezi tüketim sıklığını belirleyen ve iki seyahat eğilimi arasında ilişki kuran bir unsurdur. Gezi Sıklığı Oranı= TP/Q TP= Brüt gezi eğilimi. Q = Net gezi eğilimi

    Air Break (Havalı Fren): Basınçlı havayla işleyen fren, genellikle büyük taşıtlarda kullanılır.

    Aktif Dış Turizm: Bir ülkenin milli sınırlarından içeri giren ve o ülke içindeki harcamalarıyla ülkeye gelir getiren yabancıların meydana getirdiği turizm olayıdır. Ülkenin ödemeler dengesinde aktif kalemlerin artmasını sağlar.

    Aground (Karaya Oturma): Bir geminin sığ suda zemine saplanması.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Turizm ve Otelcilik Terimleri Sözlüğü