Eğitim Sitesi

Kısas Nedir? Kısas Hakkında Kısaca Bilgi

Kısas Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Kısas:

Bir suçluya ceza olarak, başkasına yaptığı kötülüğün aynısını uygulamaktır.

 

Tarih Terimi Olarak Kısas:

Bir suçluyu, başkasına yaptığı kötülüğü kendisine aynı biçimde uygulayarak cezalandırma.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Forsa: 1- Kürekle yürüyen gemilerde kürek çeken esir, savaş tutsakları ya da hükümlülerdir. 2- 1252'ye kadar Floransa'da basılan paranın adıydı. Daha sonra Avrupa'da basılan bütün altınlar için kullanılır oldu. Flori, flöri, florin şekillerinde de söylenir.

    İkili Sistem: İslamiyet öncesi devlet; doğu-batı veya sağ-sol olmak üzere ikiye bölünerek yönetilmiştir. Türk inanç ve düşünüş sisteminde doğu, kutsal kabul edildiğinden devletin merkezi doğuda bulunmuştur ve devletin başına da doğuda bulunan Kağan geçmiştir. Batıya ise, Kağan'ın kardeşlerinden biri veya Kağan'ın oğlu atanmış, bu kişiye de "Yabgu" ünvanı verilmiştir.

    Caiz: Olabilir, olur anlamında Arapça bir sözcüktür. Özellikle Şeyh-ül İslamın fetvalarında İslam hukukunca (fıkıh) yapılmasında sakınca ve engel olmayan eylemler için kullanılırdı.

    İstimalet Politikası: İstimalet (hoşgörü) politikasına göre Osmanlı Devleti; fethettikleri topraklarda bulunan halkın dinine, örflerine, adetlerine, yaşam biçimlerine saygı göstermiştir. Bu konuda feodal beylerle de mücadele eden Osmanlı Devleti bu politikası sayesinde bir çok toprağı ve üzerindeki halkı uzun yıllar boyunca hakimiyeti altında tutabilmiştir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü