Eğitim Sitesi

Kelvin (K) Nedir? Kelvin (K) Hakkında Kısaca Bilgi

Kelvin (K) Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Kelvin (K):

Özellikle renkli negatif ve saydam filmlerin sadık kalması için çok önemli olan renk ısısı birimleri; 2000º K' den 15000º K' e kadar değişebilir.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Tilt: Fotoğraf makinesinin dikey hareketi.

    Perspektif Kontrolü: Bazı objektif veya fotoğraf makinelerinde, film yüzeyini objeye paralel hale getirmek üzere mercek kaydırılabilir. Böylece perspektif nedeniyle oluşan belirgin bozunmalar engellenebilir. Bu özellik sayesinde, mimari fotoğraflardaki "düşen çizgiler" engellenebilmekte veya manzara fotoğraflarında alan derinliği maksimuma çıkarılabilmektedir.

    Noktasal (Spot) Ölçüm: Fotoğraf makinesinde ışıkölçerin, kadrajın diğer bölümlerindeki ışık değerlerinden etkilenmeden, 3,5 mm çaplı çok küçük bir bölümünden (yaklaşık % 1 - 5'lik bir kısmı) gelen ışığı dikkate alarak ölçüm yaptığı, genellikle çok yüksek kontrastlı sahnelerin çekiminde veya makro çekimlerde kullanışlı olan ışık ayarı.

    Küresel Sapma: Geniş açı objektiflerin maksimum açıklıkta kullanımında sıkça karşılaşılan ve fotoğrafın her bölgesinin aynı düzeyde net olmamasıyla sonuçlanan optik bozukluktur. Görüntünün kenarlarında netliğin azalması sonucunu doğurur. Küresel olmayan merceklerin veya daha kısık diyafram değerlerinin kullanımıyla düzeltilebilen bir bozulmadır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü