Eğitim Sitesi

Karşı Sanat Nedir? Karşı Sanat Hakkında Kısaca Bilgi

Karşı Sanat Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Karşı Sanat:

Dadacılarca öne sürülen bir terim. Her tür akademikleşmiş sanata karşı olan dada akımı yandaşlarınca günün geçerli tutucu eğilimlerini eleştiri amacıyla üretilen tüm yapıtları niteler. Bu eleştirel tutum bir pisuarın sanat yapıtı olarak sergilenmesine dek varmıştır. İster eklektisist ister modern doğrultuda olsun, sanatta yaratma sorunuyla ilgilenen tüm anlayışları yadsımıştır. Karşı-sanat yandaşları için bir biçim bulma ya da oluşturma kaygısı söz konusu değildir. Onlar biçimleri veya sanatsal öğeleri, ancak, çevrelerindeki nesneler arasından seçerler; ama kendileri bir üretime kalkışmazlar.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Şövale: Ressam sehpası.Üstünde tuval yada benzeri taşınabilir resimlerin yapıldığı dayanak.

    Sanat Eseri Oluşturma: Kişinin eski bilgi ve yaşantılarına dayanarak yeni nesne ve düşünceler ortaya koyması. Kişinin bir tür sentez yapma yetisi. Teknik-malzeme, işlem, öge ve çözümlemeler kullanarak görsel sanat eserleri üretmek; eşsiz, karmaşık, ayrıntılı düşüncelerin esnek ve akıcı üretimi.

    İzlenimcilik: Empresyonizm olarak da bilinir. 19.yy.ın ikinci yarısında Fransa'da oluşan izlenimcilik akım, görsel sanatların yanısıra edebiyat ve müzik dallarında da etkili olmuş ayrıca döneminde bir yaşam ve düşünce biçimi olarak gelişmiş ve 20.Yüzyıl sanat kuramlarıyla akımlarını büyük ölçüde etkilemiştir.

    Demon: Hıristiyan literatürde cin ve şeytan anlamında kullanılmış bir terimdir. Terimin kökeni eski Yunanca'da tamamen farklı anlamlarda kullanılmış olan daimon sözcüğüdür.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü