Eğitim Sitesi

Kapitalizm Nedir? Kapitalizm Hakkında Kısaca Bilgi

Kapitalizm Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Kapitalizm:

Sermayenin, en temel üretim aracı olduğu ekonomik sistem veya üretim tarzı için kullanılan genel terim.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Kapitalizm:

Üretim araçlarının özel mülkiyetin elinde olduğu ve kar amaçlı kullanıldığı, malların üretim, dağıtım ve fiyatının arz talep mekanizmasıyla serbest piyasada özgürce belirlendiği bir ekonomik sistemdir.

 

Coğrafya Terimi Olarak Kapitalizm:

Kapitalizm, özel mülkiyetin üretim araçlarının ağırlıklı bir bölümüne sahip olduğu ve işlettiği; yatırım, dağılım, gelir, üretim ve mal ve hizmet fiyatlarının piyasa ekonomisinin belirlediği sosyal ve ekonomik sistemdir.

 

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Kapitalizm:

Üretim araçlarının bireylerin elinde olduğu ve onlar tarafından kontrol edildiği, rekabetin ve kar elde etme dürtüsünün öne çıktığı ekonomik sistem.

 

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Kapitalizm:

Üretim araçlarının özel mülkiyetin elinde olduğu ve serbest piyasa ekonomisi çerçevesinde bu araçların kâr birikimi sağlamak için kullanıldığı bir ekonomik sistemdir.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Mülazım: 1- Atanmak için sıra bekleyen müderris ya da kadı adayları. 2- Stajyer anlamında kullanılan bir deyim. 3- Eskiden teğmen.

    Ahitname: Antlaşma belgesi,antlaşma.

    Kubbealtı: Topkapı Sarayı içerisinde, Osmanlı vezirlerinin toplanıp devlet işlerini görüştükleri, divan toplantılarının yapıldığı yerdir.

    İnsan Hakları Evrensel Bildirisi: İlk örneği 1688 yılında, İngiliz parlamentosu tarafından''İngiliz Yurttaşlık Hakları" bildirisi adıyla yayınlanmıştır. Amerikan Bağımsızlık Savaşı sırasında 1776'da ve Fransız Devrimi sırasında 1789'da yayınlanmış ve getirdiği kurallar nedeniyle evrensel olduğu kabul edilen bildirilerde bu adı taşır. Bu bildirilerin en önemli hükümleri özet olarak şunlardır; 1) İnsanlar hakları bakımından özgür ve eşit doğarlar ve öyle yaşarlar. 2) Her siyasal topluluğun amacı insan haklarını korumaktır. Bu haklar özgürlük, mülkiyet güvenlik ve baskıya karşı direnmektir. 3) Özgürlük, başkalarına zarar vermeden her şeyi yapabilmektir. 4) Egemenlik ulusundur. Hiçbir kişi ve kuruluş ulusça verilmeyen bir egemenliği kullanamaz. 5) Özgürlüklerin sınırı ancak yasayla belirlenir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü