Eğitim Sitesi

Kapı Nedir? Kapı Hakkında Kısaca Bilgi

Kapı Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Kapı:

Hükümet dairesi anlamında kullanılırdı. Halk Kapu diyordu.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Kapı:

Bir yapıda mahaller arasında geçişi sağlayan yapı elemanı. Kapılar yapıldıkları yere göre iç ve dış kapılar olmak üzere ikiye ayrılır. Yapıldıkları malzemeye göre ise ahşap, metal, PVC gibi çeşitlere ayrılmaktadır.

 

Kano Terimi Olarak Kapı:

Nehirde karşıdan karşıya gerili iplere bağlı çubuklardan oluşan,1.2m. genişliğinde ve yarışmacının dokunmadan geçmek zorunda olduğu işaret.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Karantina: Bulaşıcı bir hastak durumunda, bir bölgeyi ya da başka bir ülkeden gelen insan, hayvan ve eşyaların tehlike geçinceye kadar gözetim altında tutulmasıdır. Dışarıdan gelecek olanları sağlık durumları belli olana dek içeriye almayıp bekletmektir. Tedbir olsun diye, bulaşıcı hastalıkların çok olduğu ülkelerden gelenler de gümrüklerde bekletilirdi. Osmanlılarda bu süre 40 gündü.

    Samerra: Abbasi İmparatorluğu'nun yönetim merkezi, Bağdat'ın 100 km. kuzeyindeki kent. Halife Mutasım zamanında 836'da Türk kumandanlarından Eşnas tarafından temeli atıldı. 836-892 yılları arasında burada sekiz Abbasî halifesi hüküm sürdü. Samarra bir kent olmaktan çok saraylar, köşkler, kışlalar, devlet daireleri ve ibadethanelerden oluşan bir merkezdi. İslam sanatının zengin örneklerine rastlanan yerlerden biridir. 848-852 arasında halife Mütevekkil'in yaptırdığı Samarra Camii, dünyanın en büyük camiidir. 240x157 m. boyutlarındaki cami, ziggurat biçiminde yapılmış çok özgün bir minareye sahiptir.

    Humbara: Demirden veya tunçtan dökülmüş, içi boş ve yuvarlak olarak yapılan içine patlayıcı madde konularak düşmana el ile ya da toplarla ve havanlarla atılan bombalardır.

    Taassup: Bir düşünceye, bir inanışa aşırı ölçüde bağlanıp ondan başkasını düşünmeme durumu. Bağnazlık.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü