Eğitim Sitesi

Kalıtım Nedir? Kalıtım Hakkında Kısaca Bilgi

Kalıtım Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Kalıtım:

Çevre etkileriyle köklü biçimde değiştirilemediğine inanılan özelliklerin, döllenme sırasında dişi ve erkeğin kromozomları yoluyla nesilden nesile geçmesi.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Kalıtım:

1- Çevre etkileriyle kalıcı olarak değiştirilemeyen özelliklerin, döllenme sırasında, dişi ve erkeğin kromozomları yoluyla bir kuşaktan ötekine geçmesi, soya çekim.

2- Canlının genetik şifresinin kendisinden sonra gelen nesle/yavrulara aktarılması.

 

Biyoloji Terimi Olarak Kalıtım:

1. Ana ve baba karakterlerin döllere geçişini, bu karakterlerin meydana gelen döllerde benzerlik ve farklılıklarını inceleyen bilim dalıdır. Genetik olarak da adlandırılır.

2. Canlının genetik şifresinin kendisinden sonra gelen nesle/yavrulara aktarılması.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Kalıtım:

Çevre etkileriyle köklü olarak değiştirilemediğine inanılan özelliklerin, döllenme sırasında dişi ve erkeğin kromozomları yoluyla bir kuşaktan ötekine geçmesi, soya çekim, irsiyet, veraset.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Kalıtım:

Çevre etkileriyle köklü olarak değiştirilemeyen özelliklerin, döllenme sırasında, dişi ve erkeğin kromozomları aracılığıyla bir kuşaktan ötekine geçmesi, soya çekim, irs, irsiyet, veraset.

 

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Kalıtım:

Canlının genetik şifresinin kendisinden sonra gelen nesle aktarılması.

 

Genetik Terimi Olarak Kalıtım:

Çevre etkileriyle kalıcı olarak değiştirilemeyen deri rengi, göz rengi, saç tipi gibi. özelliklerin bir kuşaktan bir sonraki kuşağa aktarımına kalıtım adı verilir.

 

    Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

    Genel Uyarılmışlık Hali ve Kaygı: 1- Kişinin bilincinin açık ve tamamen uyanık olmasına, enerjisini yapacağı işe verebilmesine genel uyarılmış hali denir. Herhangi bir öğrenmenin yapılabilmesi için bireyin enerjisini yaptığı iş üzerinde yoğunlaştırması gerekir. Ekrandaki bu metni okurken, aynı zamanda gitmeyi düşündüğünüz tiyatroya, kimlerle gideceğinizi tasarlıyorsanız büyük olasılıkla öğrenme gerçekleşmeyecektir. 2- Organizmanın kas geriliminin arttığı, tetikte, uyanık ve öğrenmeye hazır olduğu durum.

    Argümantasyon: Argümantasyon, bir konu ya da problem durumunda farklı düşünen bireylerin iddialarını öne sürdüğü, problemi çözmek için çözüm önerilerini ortaya koyduğu, çürütücü ve sınırlayıcıların kullanıldığı dinamik bir süreçtir (Kuhn, 1992, 1993; Kuhn veUdell, 2003). Bu süreçte bireyin bilişsel, duyuşsal ve psiko-motor becerileri etkilidir (van Eemeren ve diğer., 1996). Argümantasyon bir konu hakkındaki bir görüşü haklı ya da haksız çıkarma, basitçe görüşü desteklemek veya çürütmek değildir. Argümantasyon analitik bir bakış açısını ortaya koyma yoludur. Bakış açısını dinleyici tarafından kabul edilebilirliğini arttırma ya da azaltma sürecidir (van Eemeren ve diğer., 1996)

    Dualizm(İkicilik): 1- Temelinde,birbirine indirgenemeyen iki prensibin veya cevherin mevcudiyetine inanç bulunan her sisteme denir. 2- Herhangi bir alanda birbirinden bağımsız, birbirine indirgenemez iki töz (madde ve ruh gibi) kabul etme görüşü.

    Etik (Ahlak Felsefesi): İnsanın yapıp etmelerini özel bir problem alanı olarak ele alır. Ahlaksallığın ne olduğu üzerinde durur, özünü ve temellerini araştırır, insanın eylemlerinde özgür olup olmadığını sorgular. Ahlaksal eylem ile ahlaka karşı eylemin ayrımı için ölçütler koyar. İyi, mutluluk, erdem gibi kavramları inceler.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü