Eğitim Sitesi

Kâime Nedir? Kâime Hakkında Kısaca Bilgi

Kâime Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Kâime:

1- Kâğıt para, kâğıt lira, kayme.

2- Eskiden büyüklerden küçüklere yazılan resmî kâğıtlardan birinin adı (Küçüklerden büyüklere yazılanlara 'arîza' denirdi).

 

Hukuk Terimi Olarak Kaime:

kağıt para

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Kaime:

Resmi kağıt, Kağıt para.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Reform: 1. XVI. yüzyılda Batı Kilisesi'nde gerçekleşen dinsel devrim. Siyasal, iktisadi ve toplumsal etkileriyle Hristiyanlığın üç ana kolundan biri olan Protestanlığın ortaya çıkmasına yol açmıştır. 2. Kelime Anlamı olarak toplum düzenini ve yapısını daha iyi duruma getirmek için yapılan köklü değişiklik ve iyileştirmelerdir. Terim anlamı olarak ise Reform, 15. ve 17. yüzyıl boyunca tüm Avrupa'yı etkileyen Katolik Kilisesi' ne karşı yapılmış dinsel bir harekettir. Düşünmeyi ve düşünerek ortaya çıkan özgür düşünceleri reddederek sadece kilisenin dediklerinin doğru olduğunu kabul eden düşünce sistemine skolastik düşünce adı verilmiştir. Reform, aslını bozmadan yeniden şekil verme, düzenleme anlamına gelen bir kavramdır.

    Mecelle: 1- Tanzimat'tan sonra çıkarılan İslam Medeni Yasasıdır. Ahmet Cevdet Paşa başkanlığında bir kurul tarafından hazırlanmış, 1851 maddeden oluşmuştur. 2- Tanzimat'tan sonra Osmanlı Medeni Hukuku'nda fıkıh kitaplarının derlenmesiyle oluşturulan kanun kitabı.

    Yassı Çemen Savaşı: 1230 yılında Erzincan yakınlarında Selçuklu Devleti ve Eyyubiler ittifakı ile Harezmşahlar arasında yapılan savaştır. Savaş kesin olarak Selçuklu - Eyyûbî zaferi ile sonuçlanmıştır.

    Dersaadet: İstanbul'a verilen adlardan biri.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü