Eğitim Sitesi

İrade Nedir? İrade Hakkında Kısaca Bilgi

İrade Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak İrade:

Padişahın emri ve fermanının istediğidir.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak İrade:

1. Allah'ın Subûtî Sıfatı. Dilemek ve istemek demektir. İrade, Allah’ın bir şeyi dilemesi ve bir şeyi yaratmaya karar vermesidir. Allah varlıkların konumlarını, durumlarını ve özelliklerini belirler. Allah dilemedikçe hiçbir şey meydana gelemez.

2. İstek, arzu, dilek.

3. Bir şeyi yapıp yapmamaya karar verme gücü.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak İrade:

İstenilmiş olanı gerçekleştirmeye karar verme ve yerine getirme gücü. Ahlaki eylem için karar verme yetisi.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak İrade:

Bir şeyi yapıp yapmamaya karar verme gücü. İstenç.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak İrade:

Seçme, tercih etme, isteme, dileme, arzu etme, meyletme, karar verme. Aklın düşünüp karar vermesi, yapılması veya yapılmaması eşit olan çeşitli davranışlardan birini beğenip tercih etmesi. Allah’ın dilemesi, arzu etmesi, tercih etmesi ve dilediğini yerine getirmesi anlamlarında Allah’ın sıfatlarından biri.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Kutadgu Bilig: 11. yüzyıl Karahanlı Uygur Türklerinden Yusuf Has Hacib'in Doğu Karahanlı hükümdarı Tabgaç Uluğ Buğra Kara Han'a atfen yazdığı ve takdim ettiği Türkçe eserdir. Hakaniye lehçesiyle yazılmıştır. Kutadgu Bilig, 11. yüzyıl Karahanlılar devri Türk-İslam kültür muhitinin ortak bir ürünü olup İslamî dönem Türk kültürünün ilk manzum siyasetnâmesidir.

    İlk Çağ: Yazının bulunmasıyla başlayıp (M.Ö. 4000-3500) Batı Roma İmparatorluğunun yıkılışına kadar sürer. En uzun süren çağ olarak bilinir.

    Alişar: Yozgat İli'nde, Alişar Köyünün kuzeyindeki höyüktür. MÖ:5500 yıllarında, Kalkolitik (Bakır) Çağı'ndan başlayarak, Erken Tunç Çağı'nı, Hitit, Frig, Med, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı uygarlıklarını kapsayan bir dönemle ilgili bulgulara rastlanmıştır. Anadolu'nun özellikle tarih öncesine ışık tutan önemli merkezlerden biridir.

    Mültezim: 1- Devlete ait vergilerden birinin tahsilini götürü olarak üzerine alan kişi. 2- İltizam yöntemine göre kendi nam ve hesabına vergi toplama görev ve yetkisi verilen kişi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü