Eğitim Sitesi

İki Zamanlı Ölçüler Nedir? İki Zamanlı Ölçüler Hakkında Kısaca Bilgi

İki Zamanlı Ölçüler Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak İki Zamanlı Ölçüler:

Biri güçlü, öteki zayıf, iki vuruştan oluşur. En çok kullanılan iki zamanlı ölçü "iki dörtlük" tür. Vuruş sayısı üstte, süre birimi olan "dörtlük" ise alta yazılarak gösterilir.

Burada karıştırılmaması gereken şudur. Bu bize, her ölçünün içinde "iki tane dörtlük değerinde" nota olacağını belirtir. "İki tane dörtlük nota" kullanılması şart değildir. Toplamı iki vuruş olacak şekilde notalar gruplanır ve yazılır.

İki zamanlı ölçülerde en çok kullanılan iki dörtlük olmasına rağmen, "iki ikilik" ya da "iki sekizlik" de sık sık görülür.

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Mönüe (Menuet): Orta hızda, üç zamanlı, kısa adımlarla oynanan eski bir dans için yazılmış parça.

    Arabesk: Arap müziğini andıran ve kötü yazgıyı konu edinen bir müzik türü.

    Recitativo (İt.): 1- Resitatif. Opera ya da oratoryonun içinde konuşurcasına, özgür ritimli şarkı söyleme biçimi. 2- Bir operanın oratoryonun ya da kantatın teganni edilmeyip, söylenen, bir türlü konuşmayla sunulan bölümleri.

    Quartett (Kuartet): Dört ses veya dört alet için yazılan müzik parçası. Gerek vokal ile gerek yalnız müzik aletleriyle sunulan müzikte en uygun gruplanma şeklidir. Çalgısal oda müziğinin en çok sevilen ve sunulan şekli kuartettir. Kuartet sonat formunda yazılır yani üç veya dört kısımdan oluşur. Eserde yer alan çalgılar yaylı çalgılar ise genelde; 1. keman, 2. keman, viyola, viyolonsel şeklinde sıralanırlar. Bazen dört nefesli çalgı için "nefesli çalgılar kuarteti" veya üç farklı çalgıya piyano eşliğiyle "piyanolu kuartet" yazılır. Yaylı çalgılar kuarteti için en güzel eserleri klasik devir verdi. Bu türün ilk büyük bestecisi Joseph Haydn'dır. Mozart, Beethoven, Schubert gibi besteciler ve onlardan sonra gelen romantik besteciler müzik edebiyatının bu türüne etkili eserler bıraktılar. Ondokuzuncu ve Yirminci Asırların en ünlü yaylı çalgılar kuarteti çalan grupları "genellikle birinci kemacının adıyla anılmak üzere" şunlardır: Schuppanzigh - Qu, Bohemya - Qu, Joachim - Qu, Gürzenich - Qu, Capet - Qu, Gewandhaus - Qu, Budapeşte - Qu, Havemann - Qu, Pro Arte - Qu, Quartetta di Roma, Strub - Qu.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü