Eğitim Sitesi

Hüseyni Aşiran Nedir? Hüseyni Aşiran Hakkında Kısaca Bilgi

Hüseyni Aşiran Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Hüseyni Aşiran:

Türk müziğinde "mi" perdesinin adı.

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Intermezzo (İt.): 1- Başlangıçtaki anlamına göre, bir oyunun perdeleri arasında dekor değişmesine ve oyuncuların hazırlanmasına fırsat vermek için sunulan müzikli kısa oyun. Intermezzolar sonraları opera perdeleri arasında da oynanmıştır. 2- 16. yüzyılda acıklı bir yapıtın perdeleri arasına yerleştirilen güldürü niteliğindeki müziksel eğlence bölümleri. Opera buffa'yı doğurmuştur. 3- 19. yüzyılda operanın akışı içine yerleştirilen kısa senfonik parçalar (interlude). 3- Senfoni, konçerto ya da sonat gibi biçimlerde kısa bir bölüm. 4- Kısa ve bağımsız piyano parçası.

    Ney: Ney içi boş kamıştan yapılmış nefesli bir musiki aletidir. Üflenen kısmına başpare denir. Seslerin temiz çıkmasını bu kısım sağlar. Üstte 6, Altta 1 deliği vardır. Ney çalana Neyzen çok nadir de Nayi denir.Her neyin bir oktav tiz yapılmışına nısfiye birbirlerinden yarım ses farklı akort da yapılmışına Ma'beyn denir.

    Kanun: Kanun'u aslen bir Türk olan ve Türkistan'ın Farab kasabasında doğan (870-950) zamanının büyük filozofu ve musiki bilgini olarak tanınan Farabi'nin icat ettiğini birçok kaynaklar belirtmektedir. Kanunda teller her ses için üçerli olarak 24-25 ses sıralanır. Toplam olarak 72 ile 75 tel takılır. Kanun her iki elin işaret parmaklarına takılan özel yüksüklere tutturulmuş 'BAĞA' mızraplarla tellere vurularak çalınır.kanunda 3.5 oktav ses aralığı vardır.

    Fahte: Türk müziğinde kullanılan yirmi zamanlı bir usul.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü