Eğitim Sitesi

Hukuk Nedir? Hukuk Hakkında Kısaca Bilgi

Hukuk Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Hukuk:

Bireylerin birbirleriyle ve toplum ile olan ilişkilerini düzenleyen ve devlet gücünün desteğindeki yaptırımlarla uyulması zorunlu duruma getirilen kurallar bütünüdür.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Hukuk:

Toplumu düzenleyen ve devletin yaptırım gücünü belirleyen yasaların bütünü, tüze.

 

Hukuk Terimi Olarak Hukuk:

İçtimai hayat nizamının muhafaza ve idamesi için cemiyet azası sıfatiyle fertlerle fertler, veya cemiyetle -yani devletle- fertler, yahut muhtelif devletler arasındaki münasebetleri tanzim eden usul ve kaidelerdir.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Hukuk:

Bireylerin uymak zorunda oldukları kanun ve kuralların tümü.

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Hukuk:

Toplumu düzenleyen ve devletin yaptırım gücünü belirleyen yasaların bütünü.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Hukuk:

Toplumsal ilişkileri düzenleyen, devletin yaptırım gücünü belirleyen yasaların bütününü inceleyen bir bilim dalıdır.

Yasaların insan hak ve özgürlüklerine uygun olarak hazırlanmasına, hukuk anlayışının evrensel değeler ölçü alınarak geliştirilmesine katkı sağlar.

 

    Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

    Talep Enflasyonu: Bir mal ya da hizmetin arzı az, talebi çoksa malın fiyatı yükselir.

    Kalıtım: Çevre etkileriyle köklü biçimde değiştirilemediğine inanılan özelliklerin, döllenme sırasında dişi ve erkeğin kromozomları yoluyla nesilden nesile geçmesi.

    Paradigma: 1. Birbiriyle yarışan farklı bilimsel yöntem, varsayım, yaklaşım ya da kuramları içeren çerçeve. 2. Genel olarak, ideal bir durum ya da örnek, bir şeye bakış tarzı; yargılama ölçütü sağlayan her türlü ideal tip ya da model. 3. Bilimde kullanılan ön kabuller. Yeni bir kabul bulunana kadar, eskisi kabul görmektedir. Kuram (Teori) kavramından farklıdır. Paradigma olması için, yeni ve benzersiz olması, yeniliğinin gelecekteki çalışmalara kaynaklık edecek türde olması gerekir. 4. Belli bir bilimsel yaklaşımın, doğayı ya da toplumu sorgulamak ve onlarda bir ilişkiler bütünü bulmak için kullandığı açık ya da üstü kapalı tüm inançlar, kurallar, değerler, kavramsal ve deneysel araçlardır.

    Genel Uyarılmışlık Hâli: Hipotalamusun sempatik sinir sistemini etkilemesi sonucunda oluşan ve "savaş veya kaç" tepkisini hazırlayan bedensel etkinlikler bütünü.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü