Eğitim Sitesi

Hokka Nedir? Hokka Hakkında Kısaca Bilgi

Hokka Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Hokka:

Maden, cam ya da topraktan küçük kap.

 

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Hokka:

1- İçine mürekkep konulan yuvarlak kap. Çok sanatkârane olanları, kapaklı ve kapaksızları vardır. Eskiden çok kıymetli Çin gülabdanlarının boğazını kırarak dip tarafından hokkalar yaptırırlardı. Ağızları ve dipleri gümüş ve altın kapak ve ayaklarla süslenirdi. Bunlar sair porselen, altın ve gümüşten yapılırsa da Çin'de hokka olarak yapılıp gelmişleri yoktur. Kütahya'da çini hattat hokkaları da yapılmıştır.

2- Hattatlarla müzehhiplerin kullandıkları içinde ekseriya siyah mürekkep bulunan ufak hokka mânasına gelir. Büyük veya küçük olsun boya konan kaplara çanak derler. Boya çanağı gibi. Hokka denince mürekkep hatıra gelir.

 

    Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

    Bağlayıcı: Bağlayıcı, pigment parçalarını, düzgün boya filmi oluşturmak üzere bağlar ve aynı zamanda boyanın yüzeye yapışmasını sağlar. Bağlayıcının cinsi ve miktarı, boyanın performans özelliklerinin -yıkanabilirlik, sertlik, yapışma ve renk dayanımı- çoğunu belirler.

    Panoramik: Bir arazi ya da toplu yapı alanının uzaktan ve yüksekten geniş görünüşü.

    Grotto: Doğal bir mağarayı andıracak şekilde deniz kabukları ile süslenmiş yer.

    Taşeron: Büyük bir işin bir bölümünü yapmayı, asıl müteahhitten üzerine alan sermaye, ekipman ve teknik kadrosu az küçük yapımcı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü