Eğitim Sitesi

Hikaye (Öykü) Nedir? Hikaye (Öykü) Hakkında Kısaca Bilgi

Hikaye (Öykü) Terimi Hakkında Bilgiler

Dil ve Anlatım Terimi Olarak Hikaye (Öykü):

Olmuş ya da olabilecek olayları yere ve zamana bağlayarak bir kurgu içinde anlatan, insan yaşamından kesitler sunan kısa yazı türüne hikâye(öykü) denir.

 

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Hikaye (Öykü):

1- Olmuş veya olabilecek olayları belli bir plan çerçevesi içinde yer ve zamana bağlı olarak anlatan yazı türüne hikaye denir. Hikayede çevre sınırlıdır. Dar bir çerçevede, zamanın kısa bir anında belli bir şahıs kadrosuyla işlenir konu.

2- Birleşik zaman çekiminde "-di" eki.

 

    Benzer Dil ve Anlatım Terimleri

    Bibliyografya: Eski Yunancada vasıflandırmak anlamına gelen biblios (kitap) ile grapho(yazma) kelimelerinden türemiştir. "Kitaplar hakkında yazı" anlamında kullanılmıştır. Kısaca bibliyografya; bilim, sanat gibi fikir ürünleri ve kayıtlarla ilgili yayınları bir düzen içerisinde toplayan listedir. Fakat genellikle anlattıkları eserlerin nerede bulunduklarını göstermezler. Bu özellikleriyle kataloglardan ayrılırlar. İlk bibliyografya eserimiz Katip Çelebi'nin yazdığı "Keşfü'z Zünun" adlı eserdir.

    İletişim: Duygu, düşünce veya bilgilerin akla gelebilecek her türlü yolla başkalarına aktarılması, bildirişim, haberleşme, komünikasyon.

    Bireysellik: Bir kişiyle ilgili konuların anlatımı demektir. Örneğin bir şairin sanat anlayışı.

    Eleştiri(Tenkit): Bir sanat eserinin olumlu ya da olumsuz yanlarını somut verilere dayanarak yargılayıp eserin gerçek değerini ortaya koymak amacıyla yazılan yazı türüdür.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Dil ve Anlatım Terimleri Sözlüğü