Eğitim Sitesi

Hidroksimetil furfural (HMF) Nedir? Hidroksimetil furfural (HMF) Hakkında Kısaca Bilgi

Hidroksimetil furfural (HMF) Terimi Hakkında Bilgiler

Arıcılık Terimi Olarak Hidroksimetil furfural (HMF):

Baldaki früktozun bazı asitlerin etkisiyle parçalanması sonucu meydana gelen bir bileşik. Isı etkisiyle tepki(reaksiyon) hızı artmakta olduğundan HMF miktarı aynı zamanda balın ısıtılma düzeyini gösteren bir kalite ölçüsüdür.

 

    Benzer Arıcılık Terimleri

    Koku bezi: İşçi arılarda 7.abdomen segmentinin iç yüzeyinde ve sırt plakasının ön kenarına yakın kısmında bulunan, büyük hücrelerden oluşan, bant görünümündeki ve arılar arasında haberleşme aracı olarak kullanılan kokuların salgılandığı bez.

    Açlık oğulu (Kovan terki): Kovan içinde balın azaldığı ve merada balözünün olmadığı durumda, arıların ümitsizliğe kapılarak bir miktar bal, çiçektozu ve yavruyu bırakarak kovanı terk etmesi.

    Arı iğnesi: Ana arı ile işçi arıların abdomenlerinin son kısımlarında yer alan savunma organıdır, işçi arıların iğnesi geriye çentiklidir; bu yüzden işçi arılar insanı sokmak üzere iğnesini batırdığında geri çekemez. Ana arının iğnesi düzdür ve diğer ana arıları öldürmek için kullanır.

    Janter: Çerçeveye monte edilen; ana arının hapsolduğu fakat işçi arıların girip-çıkabildiği ve ana arının yumurtlamasına elverişli seyyar gözleri olan; bu özellikleriyle ana arı üretimi için kullanılan plastik düzenek.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Arıcılık Terimleri Sözlüğü