Eğitim Sitesi

Hermes Nedir? Hermes Hakkında Kısaca Bilgi

Hermes Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Hermes:

Eski Yunanistan'da, yolcuların yardımcısı olan haberci tanrıdır. Sembolü kanatlı pabuçlardır.

 

Tarih Terimi Olarak Hermes:

Eski Yunanistan'da, yolcuların yardımcısı olan haberci tanrıdır. Sembolü kanatlı pabuçlardır.

 

Mitoloji Terimi Olarak Hermes:

Tanrıların ulağı habercisi.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Çektiri: Osmanlı donanmasında kullanılan geleneksel savaş gemisidir. Kürekle gidebilen, tek direkli ve yelkeni sadece hız artırmada yardımcı olarak kullanılan bir gemidir.

    Kavuk: Başa giyilen, giyenlerin görevlerini, derecelerini, sosyal durumlarını da az çok belli eden bir serpuş. Sonraları herkesin kavuğu birbirine karıştığı ve pahalı bir serpuş olduğu için, kavuk yerine fes giyildi. (Vezir kavuğu, molla kavuğu/yeniçeri kavuğu vs.)

    Pasarofça Antlaşması (1718): Osmanlı Devleti ile Avusturya arasında imzalanan bu antlaşma ile : 1. Yukarı Sırbistan, Belgrat, Sırmiyum, Batı Eflak ve Banat Yaylası (Temeşvar) Avusturya'ya bırakıldı. 2. Venedik'ten alınan Mora ve Grit Osmanlılarda kaldı. 3. Arnavutluk ve Dalmaçya kıyılarındaki bazı kaleler Venedik'e verildi. Antlaşmanın Önemi : 1. Osmanlı Devleti, Batı'nın üstünlüğünü tamamen kabul etti ve toprak kurtaramayacağını anladı. 2. Osmanlılar, Ortodoksları koruma görevini son kez yerine getirdi. 3. İngiltere ve Hollanda'ya verilen ayrıcalıklar Kapitülasyona dönüştürüldü. 4. Pasarofça Antlaşması'nın yarattığı barış ortamında Lale Devri'ne girildi ve ilk defa Batı tipinde ıslahatlara gidildi.

    Megaron: Erken Tunç çağında or-taya çıkmaya başlayan dikdörtgen ya da kare şeklinde bir tabana oturmuş iç mekan ile, bir ön dehlize sahip, iç mekanla bu dehlizi ayıran bir kapının yer aldığı, içinde bir ocak bulunan tavanı ahşap bir çatıyla örtülü yapı türüdür.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü