Eğitim Sitesi

Haberleşme Uyduları Nedir? Haberleşme Uyduları Hakkında Kısaca Bilgi

Haberleşme Uyduları Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Haberleşme Uyduları:

Haberleşme uyduları, radyo, televizyon ve telefon iletişiminin eş zamanlı yapılmasını sağlar. Uydulardan önce uzun mesafelere veri iletimi ya zor ya da imkânsızdır. Doğrusal yayılan işaretler, çok uzaklardaki bir varış noktasına ilerlerken Dünya'nın küresel yüzeyi boyunca kıvrılamaz. Ancak uydular yörüngelerinde olduklarından, iletilecek işaretler öncelikle uyduya gönderilir sonrasında ya başka bir uyduya yönlendirilir ya da doğrudan ulaşacağı bir noktaya gönderilir.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Boylam: Bir küre üzerindeki herhangi bir noktanın, başlangıç dairesinden açısal uzaklığı. boylamın adı, seçilen temel düzleme göre değişir.

    Gök Birimi (GB): Yer - Güneş merkezleri arasındaki ortalama uzaklık. 1 GB = 149.600.000.000 km

    Akıllı Süngerler: Akıllı süngerler, uçak yolculuklarında iniş sırasında yaşanan sarsıntıları azaltan ve sonrasında eski hâline dönen süngerler, astronotların kasklarında kullanılan şok emicilere dayanır. (NASA tarafından geliştirilmiştir.)

    Ayla: Puslu havalarda güneş ya da ay tekerini uzaktan saran ışıklı halka; bir kuyrukluyıldızı saran ışıklı küre; Samanyolu ve benzeri dizgelerin dışına doğru dağılmış olan yıldız kümeleri ve RR-Lyr yıldızlarının oluşturduğu büyük küre.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü