Eğitim Sitesi

Göçebelik Nedir? Göçebelik Hakkında Kısaca Bilgi

Göçebelik Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Göçebelik:

Bir topluluğun, yaşamak için gerekli kaynakları elde etmek amacıyla, düzenli aralıklarla yer değiştirme alışkanlığıdır. Tarihsel olarak insan topluluklarının tarımsal üretime başlamasıyla birlikte sona ermiştir.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Göçebelik:

Sabit bir mekana yerleşmeyip, iklim ve coğrafi şartlara bağlı olarak daha avantajlı yerleşim birimlerine periyodik aralıklarla göç etme esasına dayalı hayat tarzı.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Devletçilik: Ekonomik ve toplumsal bütün görevlerin ve eylemlerin devlet tarafından yönetimidir. Devletçilik düşüncesi özellikle ulusal ekonomiyi koruyuculuk ve sanayileme sorunlarında toplanır. Ülkemizde ulusal burjuvazinin ekonomik yatırım yapacak yeterli gücü olmaması nedeniyle, yatırımların devlet eliyle yapılmasıdır. Bir zorunluluk sonucu ortaya çıkan bu ilke liberalizm ile çelişmez. Atatürkçülüğün altı temel ilkesinden biridir.

    Monogami: Tekeşlilik. Tersi poligamidir.

    Pozitivizm: Gerçeğin yalnız tecrübe ve gözlem ile olaylara dayanarak bilineceği iddiasında olan felsefe sistemi. Olguculuk.

    Menşur: 1. Genellikle serdarlık, Kırım Hanlığı, vezirlik, kazaskerlik, Eflak ve Boğdan Voyvodalığı ile beylerbeyliği gibi yüksek görevlere atananlar için çıkarılan padişah buyruğudur. Genel anlamda ise; halifelerden alınan sultanlık yetkisidir. Menşur alametleri olarak Abbasi halifesi tarafından hükümranlığı tanınan devlet adamlarına, davul, tığ, teber, sancak gibi objeler gönderilirdi. 2. İslamiyet öncesi Türk toplumlarında yoktur. Herhangi bir olay veya kararla ilgili olarak halifenin onayının alınması işlemine "Menşur" denir. 3. Osmanlı Devleti'nde padişah tarafından vezir, beylerbeyi gibi yüksek rütbeli memurların atanmasına ilişkin verilen özel beratlara verilen isim.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü