Eğitim Sitesi

Göçebe Nedir? Göçebe Hakkında Kısaca Bilgi

Göçebe Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Göçebe:

Bir yerde kalıcı olarak yerleşmiş olmayıp mevsime veya başka koşullara bağlı olarak yer değiştiren topluluk.

 

Coğrafya Terimi Olarak Göçebe:

Sürekli olarak belirli bir meskende oturmayan.

 

Turizm ve Otelcilik Terimi Olarak Göçebe:

Değişik şartlara bağlı olarak belli bir yöre içinde çadır, hayvan ve öteki araçlarla birlikte yer değiştiren, yerleşik olmayan kimse veya topluluk.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Göçebe:

Değişik şartlara bağlı olarak belli bir yöre içinde çadır, hayvan ve öteki araçlarla yer değiştiren, yerleşik olmayan (kimse veya topluluk).

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Göçebe:

Değişik şartlara bağlı olarak belli bir yöre içinde çadır, hayvan ve öteki araçlarla yer değiştiren, yerleşik olmayan kimse veya topluluk; göçer, göçkün.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Alevilik: Hz. Ali'ye bağlı olan mezheplerin ortak adıdır. Hz. Muhammed'den sonra gelen üç halifeyi tanımayan, kendilerine ehli beyt adını veren bir mezheptir. Anadolu Aleviliği, Yesevilikten kay-naklanır ve Ural-Altay Kültürünün derin izlerini taşır. Bir başka deyişle, Anadolu Aleviliği İslam'ın Türk yorumudur. Anadolu Alevilerini, Sünni ve Şii Müslümanlardan ayıran en önemli özellik; namaz, oruç ve hac gibi ibadetler yerine Cem Törenleri yapmaları, Kerbela Katliamı'nda öldürülenlerin anılarına 12 gün su içmeyerek oruç tutmalarıdır. Cem törenleri bir ibadet olmanın yanı sıra, topluluğun ekonomik, toplumsal, hukuksal ve bireysel sorunlarının tartışılıp çözülmeye çalışıldığı sazlı, sözlü yıllık toplantılardır.

    Kervansaray: Ana yollarda, yolcuları barındırmak, kervanları konaklatmak, dinlendirmek, malları sahiplerine ve tüccara teslim edinceye kadar muhafaza etmek için tuğla ve taşlardan yapılan büyük han.

    Abdal: 1- Toplumdan uzak, son derece gösterişsiz bir yaşam sürdüren, yoksul ve düşkünleri koruyan, geleceği bilen ve felaketleri önleyebilen kişiler olduğuna inanılır. 2 - Tasavvufta, çeşitli tarikatlarda derviş ermiş erişmiş 3- Anadolu'da yaşayan göçebe bir Alevi Türkmen topluluğunun adıdır. 4- Afganistan topraklarındaki bir Türk boyunun adı.

    Göçebelik: Bir topluluğun, yaşamak için gerekli kaynakları elde etmek amacıyla, düzenli aralıklarla yer değiştirme alışkanlığıdır. Tarihsel olarak insan topluluklarının tarımsal üretime başlamasıyla birlikte sona ermiştir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü