Eğitim Sitesi

Gizli Özne Nedir? Gizli Özne Hakkında Kısaca Bilgi

Gizli Özne Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Gizli Özne:

1. Yüklemin sonundaki kişi eklerine bakarak ben, sen, o; biz, siz, onlar biçimde yanıt alınıyorsa buna gizli özne denir.

2. Edilgen fiillerle kurulmuş olan cümlelerde, cümlenin öznesi gibi görünen fakat gerçekte nesnesi olan kelime ve kelime grupları, cümle yapısına göre görünürde olan özne: Getirilen kitaplar (postacı tarafından) bulunamadı. gibi.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Yardımcı Ünsüz: İki ünlünün bir araya gelmesini sağlayan çoğunlukla "y, n" ünsüzleri.

    Belirsiz Ad Tamlaması: Tamlayanı ilgi durumu eki almadan kurulmuş olan tamlamalar belirsiz bir ad veya belirsiz bir kavramı gösterdikleri için belirsiz ad tamlaması olarak adlandırılır: çocuk oyuncağı, ana sütü vb.

    Hikâye Birleşik Kipi: Fiil kipinin gösterdiği oluş ve kılışın geçmiş zamanda gerçekleştiğini bildiren birleşik çekim türü. Asıl fiilin kipleri ile -i fiilinin görülen geçmiş zamanının veya ekleşmiş şeklinin birleşmesi ile ortaya çıkar. Emir dışındaki bütün kiplerin bir hikaye biçimi vardır.

    Hikâye Birleşik Zaman: Zaman ekinin üzerine "-di" eki getirilerek oluşan zaman. Basit zamanlı eylemin bildirdiği yargının geçmişte kesin olarak yapıldığını bildiren birleşik zaman.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü