Eğitim Sitesi

Gensoru Nedir? Gensoru Hakkında Kısaca Bilgi

Gensoru Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Gensoru:

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde, milletvekillerince başbakana ya da bakanlardan birine bir sorunla ilgili olarak sorulan ve görüşmeler sonunda o konuda soruşturma açılması istenebilen sorudur.

 

Siyaset Terimi Olarak Gensoru:

Türkiye Büyük Millet Meclisinde başbakana veya bakanlardan birine, milletvekilleri tarafından açılan ve sonunda soruşturma yapılması istenebilen soru, istizah.

 

Parlamento (TBMM) Terimi Olarak Gensoru:

Görevde bulunan başbakan veya bir bakanın siyasal sorumluluğunu doğuracak bir kararı netice verebilecek şekilde hükûmetin genel siyaseti veya ilgili bakanın kendi görev alanında uyguladığı politika ve gerçekleştirdiği faaliyetlere ilişkin olarak Genel Kurulda yapılan görüşmedir. Bu görüşmenin sonunda istem üzerine yapılacak oylamada, güvensizlik oyları üye tamsayısının salt çoğunluğuna erişirse hükûmet veya bakan düşmüş olur.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Sultani: Osmanlı Dönemi'nde II. Meşrutiyetten sonra ülkenin pek çok yerinde açılan, bugünkü lise dengi öğretim kurumu.

    Kümbet: 1. Çatısı kubbe biçiminde olan yapıdır. 2. Koni, piramit biçiminde damı olan, yuvarlak veya köşeli yapı.

    Latin: İtalya'nın Latium bölgesinden olan kimse. Dili Latinceden türemiş olan ulus.

    Devletleştirme: Özel girişimin elinde bulunan sanayi, ticaret ve hizmetlerin kamu yararı amacıyla devlet mülkiyeti ve yönetimi altına alınması. Özel mülkiyetin toplumsal mülkiyete dönüştürülmesi anlamına gelen kamulaştırmadan daha geniş kapsamlıdır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü