Eğitim Sitesi

Filozof Nedir? Filozof Hakkında Kısaca Bilgi

Filozof Terimi Hakkında Bilgiler

Fizik Terimi Olarak Filozof:

Felsefe ile uğraşan ve felsefenin gelişmesine katkıda bulunan kimse, felsefeci.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Filozof:

Felsefe alanında çalışmalar yapan kişi.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Filozof:

Yunanca "seviyorum", "ardından gidiyorum", "arıyorum" gibi anlamlara gelen "phileo" sözcüğü ve "bilgi", "bilgelik" anlamlarına gelen "sophia" sözcüğünün birleşiminden oluşan felsefenin sözcük anlamı, "bilgelik sevgisi" ya da "bilgi sevgisi"dir. Yani bilgeliğe ve bilgiye değer vermek, onları önemsemek ve hatta en değerli şeyler olarak görmektir.

Felsefe (philosophia) terimi ilk kez, İlk Çağ´ın ünlü Yunan matematikçisi ve filozofu Pythagoras (Pisagor), (MÖ 580-500) tarafından kullanılmıştır. Buna göre felsefe kelime anlamı olarak bilgelik sevgisi ya da hikmet arayışı demektir. Bilgelik (hikmet) ise varlık, bilgi ve değer üzerine tam ve bütün bir bilginin ortaya çıkması veya bir insanın böyle bir bilgiye sahip olabilecek ölçüde olgunluğa ermesi hâlidir.

Bu arayış içerisinde bilgeliği seven, bilgiyi arayan, ona ulaşmak isteyen, felsefeyle uğraşan kişilere filozof (philosophos) denir.

 

    Benzer Fizik Terimleri

    Dengelenmiş Kuvvetler: Bir cisim üzerine eşit büyüklükte ama zıt yönde iki kuvvet uygulandığında cismin üzerindeki net kuvvet sıfır olur. Birbirinin etkisini yok eden ya da bileşkesi sıfır olan kuvvetlere "dengelenmiş kuvvetler" denir.

    Merkezcil: Merkeze doğru olan anlamındadır.

    Referans sistemi: Birbirine göre hareket etmeyen nesnelerin oluşturduğu ve böylece diğer nesnelerin hareketlerinin kolayca takip edilebildiği bir sistem. Eylemsiz ve eylemli refereans sistemlerine bakınız.

    Bernoulli Prensibi: Bir sıvının akış hızı artıkça uygulayacağı basıncın azalacağını ifade eder.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fizik Terimleri Sözlüğü