Eğitim Sitesi

Fenomenoloji (Görüngübilim) Nedir? Fenomenoloji (Görüngübilim) Hakkında Kısaca Bilgi

Fenomenoloji (Görüngübilim) Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Fenomenoloji (Görüngübilim):

Fenomenoloji, pozitivizmin duyusal verileri yani olguları ön plana çıkaran anlayışına karşı "genel objeler" in ruhsal (tinsel) olarak kavranabileceği anlayışını ortaya koyar. Görünenler (fenomenler) içinde bulunan "öz" doğru bilgidir ve bu "öz" ancak bilinçle kavranır.

 

    Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

    Aletçilik: John Dewey (1859–1952)'e göre bilgi; çevreye uymayı, doğadan yararlanmayı ve mutlu olmayı sağlayan bir alet (araç)' tir. Bilgi edinme, insanın bir sorunla karşılaşması durumunda başlar, problemi çözmesiyle de sona erer. Bir bilginin doğruluğu; o bilginin yararlılığına bağlıdır. Söz konusu bilgi; karşılaştığımız problemleri çözmemizde bize yardımcı oluyorsa doğrudur. Bu görüşe enstrümantalizm (aletçilik) denir.

    Saygınlık (prestij, itibar): Toplum içerisindeki ilişkilerde herhangi bir kişiye yada kuruma diğerlerine karşı sosyo-ekonomik hiyerarşide üstünlük sağlayan durum.

    Bilimsel Yasa: Çeşitli bilim dallarında yapılan araştırmalara dayalı olarak elde edilen, genel geçerli, matematikle ifade edilebilen sonuçlar.

    Anoloji: İki benzer olay arasında karşılaştırma yaparak sonuca ulaşmaktır. Arjantin'de enflasyon oranı yüksek olduğundan toplumsal muhalefet fazladır. Yunanistan'da da enflasyon oranı yüksektir. O halde, Yunanistan'da da toplumsal muhalefet fazladır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü