Eğitim Sitesi

Fab Sınıflaması Nedir? Fab Sınıflaması Hakkında Kısaca Bilgi

Fab Sınıflaması Terimi Hakkında Bilgiler

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Fab Sınıflaması:

FAB terimi French-American-British sözcüklerinin baş harflerinden oluşur. Akut lenfoblastik lösemi (ALL) ve akut myeloblastik lösemide (AML) neoplastik hücrelerin morfolojik özelliklerine göre yapılan bir sınıflama sistemidir. FAB sınıflaması için wright boyaması, sitokimyasal boyalar ve bazı durumlarda (ör: AML - M7) elektron mikroskopla platelet peroksidaz pozitifliğinin gösterilmesinden de yararlanılır. FAB'a göre ALL olguları 3, AML olguları 7 kategoriye ayrılır. Hücre morfolojisine göre yapılmış bir sınıflama olmakla birlikte her grubun klinik davranışı, hatta tedaviye yanıtları farklıdır. Bu sınıflamanın doğru yapılabilmesi için periferik kan örnekleri ile karar verilmesi yeterli değildir, mutlaka kemik iliği yayması incelenmelidir.

 

    Benzer Sağlık-Tıp Terimleri

    Organizma: 1- Canlı bir varlığı oluşturan organların bütünü. 2- Herhangi bir canlı varlık. 3- Tek hücreli ya da çok hücreli olarak yaşamını devam ettirebilen canlıların tümüne verilen ad.

    Antihistaminik: Histamin insanlarda alerjik yanıtın gelişmesinde önemli bir rolü olan bir aracı maddedir. Antihistaminikler histamini bloke ederek alerjik yanıtı kontrol altına alan ya da gelişmesini engelleyen ilaçların genel adıdır.

    Gut Hastalığı: Organizmadaki ürik asidin atılmayarak vücudun bazı yerlerinde, özellikle ayak başparmağında, topuk ve eklem yerlerinde birikmesinden ileri gelen, ağrı ve şişlerle ortaya çıkan bir hastalık.

    Fabulist: Asılsız şeyler anlatan kişi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sağlık-Tıp Terimleri Sözlüğü