Eğitim Sitesi

F Sayıları Nedir? F Sayıları Hakkında Kısaca Bilgi

F Sayıları Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak F Sayıları:

Objektifin diyafram açıklığı kontrol bileziği üzerinde bulunan bir dizi numaradır. Bileziği bir sonraki büyük numaraya çevirmek diyafram ayarını yarı yarıya düşürür. Böylelikle filme ulaşan ışığın yoğunluğu da yarı yarıya azalmış olur. F durakları olarak da bilinir ve "bir durak aç ya da kapat" deyimi yaygın olarak kullanılır.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Kromojen (Renkli madde içeren): Renkli negatif filmlerin büyük çoğunluğu ve bazı siyah beyaz filmlerde görüntünün renkli maddeciklerle oluştuğu film türüdür. C-41 veya diğer markaların eşdeğer kimyasallarıyla banyo edilir.

    Aktinik: Işığın herhangi bir madde üzerinde kimyasal ya da fiziksel değişim yaratabilme gücü. Film üzerine düşen ışık duyarkatı oluşturan gümüş tuzlarının yapı değişikliğine uğramalarını, siyah metalik gümüşe dönüşerek görüntüyü oluşturma ayarını sağlamaktadır. (actinic)

    Genel (Ortalama, Matris) Ölçüm: Fotoğraf makinesinde ışıkölçerin, kadrajın tamamından gelen ışığı algıladığı, sahnenin herhangi bir kısmına ağırlık vermeden konudan yansıyan yüksek ve az ışıklı alanların ortalamasını dikkate aldığı, genellikle az - çok eşit aydınlanmış sahneler için uygun olan ışık ayarı.

    RAM (Random Access Memory): Bir bilgisayarın en genel hafıza tipidir ki bilgisayar işlemcisi (CPU) bu hafıza ile bilgisayarda açılmış ve kullanılan program ya da yazılım için bir yer tutarak işlem yapılabilmesine olanak sağlar. Buna göre ne kadar RAM o kadar fazla işlem ya da fazla program ile aynı anda çalışabilme imkanı demektir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü