Eğitim Sitesi

F-Durağı Nedir? F-Durağı Hakkında Kısaca Bilgi

F-Durağı Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak F-Durağı:

Bir f-durağı filme ulaşan ışığın değerini iki misli değiştirmek demektir. Diyafram açıklığını 2'den 2.8'e değiştirme, filme ulaşan ışığı ilkinden 1/4 oranında indirmek anlamına gelmektedir. Buna kıyasla diyafram açıklığını 2'den 1.4 'e değiştirme filme ulaşan ışık miktarını iki katına çıkarmaktır.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    AZ: Otomatik zoomlama.

    OLED (Organic Light Emitting Diode): Yeni bir ekran teknolojisidir. LCD'ye göre daha ince ve 160 dereceye kadar yandan hiç sorunsuz parlak görüntü verebilen bir ekran teknolojisidir. Arka ışığa ihtiyaç duymadığı gibi neredeyse pil canavarı olan LCD lere göre daha az enerji harcadığı için geleceğin ekran teknolojisi olmaya adaydır.

    Flat Bed Scanner: Kağıt veya film üzerindeki resim veya yazı gibi bilgileri üzerinden geçerek tarayan ve bilgisayar ortamına geçebilmesini sağlayan optik bir cihazdır. Kısaca tarayıcı da denir.

    Noktasal (Spot) Ölçüm: Fotoğraf makinesinde ışıkölçerin, kadrajın diğer bölümlerindeki ışık değerlerinden etkilenmeden, 3,5 mm çaplı çok küçük bir bölümünden (yaklaşık % 1 - 5'lik bir kısmı) gelen ışığı dikkate alarak ölçüm yaptığı, genellikle çok yüksek kontrastlı sahnelerin çekiminde veya makro çekimlerde kullanışlı olan ışık ayarı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü