Eğitim Sitesi

Eyalet Nedir? Eyalet Hakkında Kısaca Bilgi

Eyalet Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Eyalet:

1. Genellikle federal ya da imparatorluk özelliğine sahip devletlerin ülke yönetiminde uygulanan birden çok ili yönetiminde tutan idare birimidir. Osmanlı Devleti'nde ilk kez, I. Bayezid zamanında eyalet sistemine geçilmiştir. Eyaletler sancaklara, sancaklar kazalara, kazalar nahiyelere ve köylere ayrılırdı.

2. Sancakların birleşmesiyle meydana gelen en büyük yönetim birimi.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Eyalet:

1. Çoğunlukla valilerce yönetilen ve yönetim bakımından bir tür bağımsızlığı olan büyük il.

2. Osmanlı devletinde en büyük sivil ve askeri yönetim bölgesi.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Eyalet:

Osmanlı Devleti'nde bir kaç vilayeti içine alan askeri ve sivil yönetim bölgesi.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Eyalet:

Osmanlı Devleti'nde en büyük sivil ve askeri yönetim bölgesi.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    İkindi Divanı: Divan-ı Hümayunda sonuçlandırılamayan işlerin görüşülüp tamamlanması için sadrazamın konağında ya da sadrazamlık dairesinde Salı ve Perşembe günleri dışında ikindi namazından sonra kurulan divandır.

    Eyalet Askerleri: Eyaletlerden savaşa katılmak amacıyla gelen, barış zamanında da bölgelerinin güvenliğinden sorumlu olan çoğunluğu süvari olan askerlerdir. Tımar sistemi sayesinde merkezden maaş almadan Osmanlı Ordusu'nun en büyük grubunu oluştururlardı.

    Divan-ı İnşa: Selçuklularda, “Tuğrai” adı verilen kişi tarafından yönetilen ve her türlü iç ve dış yazışmalardan sorumlu olan makamdır.

    Asakir-i Mansure-i Muhammediye: Yeniçeri Ocağı'nın 1826 yılında kaldırılmasından sonra II. Mahmut tarafından kurulan ordudur. Sözcük anlamı, "Muhammet'in muzaffer orduları"dır. Avrupa tarzında oluşturulan, subay ve eğitmenleri Avrupa'dan getirilen modern bir ordudur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü