Eğitim Sitesi

Evkaf Nedir? Evkaf Hakkında Kısaca Bilgi

Evkaf Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Evkaf:

Vakıf kelimesinin çoğuludur.Vakıflar, vakfedilen şeyler anlamındadır. İslam kültüründe, eğitsel, toplumsal, dinsel ve kültürel gereksinmeleri karşılamak amacıyla kurulan örgütlere vakıf denilir. Vakıf örgütlerine bağışlanan veya ayrılan mal ve gelirlere de evkaf denilir. Vakıflar imaret, han, hamam, yol, köprü, kervansaray, çeşme, camii, medrese, aşevi, şifahane ve mescit gibi binaları inşa etmek ve işletmek amacıyla örgütlenirlerdi. Vakıflara bağışlanan mallara ve paralara devlet karışmaz ve el koymazdı.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Evkaf:

Vakıfların hepsi, tümüdür. Bu günkü Vakıflar Genel Müdürlüğü.

 

Hukuk Terimi Olarak Evkaf:

vakıflar

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Evkaf:

1- Vakıflar.

2- Vakıf mallarını yöneten kuruluş.

 

Sanat Terimi Olarak Evkaf:

Vakıfların hepsi, tümüdür. Bu günkü Vakıflar Genel Müdürlüğü.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Evkaf:

Vakıflar. Vakıf mallarını yöneten kuruluş.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Mühimme defteri: Divanıhümayun toplantılarında müzakere edilen iç ve dış meselelere ait siyasi, askerî, toplumsal ve iktisadi önemli kararların kaydedildiği defterlerdir.

    İdeoloji: Düşünbilimsel, toplumsal ya da siyasal bir öğreti oluşturan, ülkü olarak da benimsenebilen, kişi ve kurumların davranışlarına yön veren düşünceler bütünüdür.

    Antika: Eski çağlardan kalma eser veya tarihî değeri olan eski eşya.

    Cilalı Taş Devri (Neolitik devir): Kaba ve Yontma Taş çağlarından sonra gelen dönemdir. Buzul çağından çıkıldığı için insanlar mağaraları terletmiş, su kenarlarına yerleşerek kulübeler yapmaya başlamışlardır.İlk dokuma ürünleri, çanak çömlek yapımı, tarım ve hayvancılık ile mezar kültürünün başlaması bu dönemin önemli özellikleridir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü