Eğitim Sitesi

Etnoloji Nedir? Etnoloji Hakkında Kısaca Bilgi

Etnoloji Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Etnoloji:

İnsanların milletlere ayrılışını; bunların nereden çıktığını, oluşumunu, yeryüzüne yayılışını, aralarındaki niteliklerini inceleyip karşılaştıran ve sınıflayan bilimdir.
"Irkların kökenini, biyolojik ve fiziksel özelliklerini ve değişimlerini antropoloji inceler. Etnoloji ise ırkların türeyişi, dağılışı, faaliyetleri ve ilişkileriyle de ilgilenir. Yani ırkların kültürel ve toplumsal özellikleri etnolojinin konusudur.Türklerin beyaz ırktan gelmesi antropolojinin bulgusudur. Türklerin kendilerine has bir bozkır kültürüne sahip olmaları bu yönleri sayesinde başka milletlerden ayrılmaları ise etnolojinin konusudur."

 

Tarih Terimi Olarak Etnoloji:

Toplumların (halkların) yapısını, kültür özelliklerini ve köklerini inceleyen halk bilimidir. Halkları ve kültürlerini sınıflandırır, onların kaynaklarını ve dağılımlarını, göç eylemlerini ve yayılışlarını araştırır.

 

Coğrafya Terimi Olarak Etnoloji:

Eski ve yeni toplumların kültürlerini inceleyen, maddi ve manevi kültür unsurlarını sistemli olarak açıklama, karşılaştırmalar yapmak suretiyle insanlığın kültür tarihini esas alan bilim dalı. Halk bilgisi.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Han: Yol üzerinde veya kasabalarda yolcuların konaklamalarına yarayan yapı.

    Sorumluluk: Kişinin kendi davranışlarını veya kendi yetki alanına giren herhangi bir olayın sonuçlarını üstlenmesi, mesuliyet. Sorumluluk, kişinin kendine ve başkalarına karşı yerine getirilmesi gereken yükümlülüklerini zamanında yerine getirmesi zorunluluğudur.

    Ulema: Osmanlı Devleti'nde bulunan bilginler sınıfıdır. "Osmanlı Devleti'nin zayıflamasının sebeplerinden biri de ulemanın bilimle, adaletle vb görevleriyle değil, devlet idaresi ile ilgilenmesidir. Saray kadınları ve askerler ile giriştikleri otorite mücadelesi devletin merkezi otoritesini zayıflatmıştır."

    Islahat: 1. Herhangi bir kuruluş ya da devlet düzeninde eskimiş ya da bozulmuş olan durumları daha iyi hale getirmek için yapılan değişiklik, düzeltme ve iyileştirme. Reform. 2. Osmanlı Devleti'nde gerileme döneminden itibaren zaman zaman Batı örnek alınarak yapılan yenileşme çabalarına verilen ad.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü