Eğitim Sitesi

Enstantane Nedir? Enstantane Hakkında Kısaca Bilgi

Enstantane Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Enstantane:

1- Fotoğraf makinesinin içindeki obtüratör perdesinin (bazı makinelerde metal yaprakların) açık kaldığı sürenin saniyenin kesirleri olarak ifade edilmesidir. Gelişmiş refleks makinelerin büyük bölümü 30 saniye ile 1/8000 saniye arasında "enstantane=Anlık" değerleri sunmaktadır.

2- Filmin pozlandırılma süresidir ve ölçüsü saniyedir. Yüksek örtücü hızları, makinenin sarsıntısı veya fotoğraf objesinin hareketi nedeniyle oluşabilecek görüntü bozulmalarını ortadan kaldırarak temiz bir sonuç alınmasını sağlar.

3- Deklanşör hızıyla aynı anlamdadır. Ayarlandığı süre boyunca görüntü sensörünün önündeki perdenin (obtüratör) açılıp kapanmasını sağlar.

 

Sanat Terimi Olarak Enstantane:

Işığa karşı duyarlı filmin, ne kadar süre ile pozlandırılacağını tespit eden sistem.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Megapixel (Megapiksel): 1 milyon piksellik bir CCD çözünürlüğünü ifade eder. 1 Megapixel lik bir kamera genelde 1280×960, 2 Megapixel lik bir kamera genelde 1600×1200, 3 Megapixel lik bir kamera genelde 2048×1536 çözünürlüğündedir. Başka bir ifade ile 3.34 Megapixel bir kamera 3.34 milyon piksellik bir kamerayı ifade etmektedir.

    Byte: Bir bilgisayar hafızasında 8 bit'ten oluşan bir bütünü ifade eder. Buna göre 8 bit 1 byte eder denir. Buna karşılık 1024 byte bir kilobyte eder.

    USB bellek: Enerjisini ve veri aktarmayı USB bağlantısı ile gerçekleştiren küçük boyutlu veri taşıma gereci. Sığaları marka ve modele göre değişiklik göstermekle birlikte 2 Tb gibi yüksek sığaya sahip olanları da vardır.

    Grenlilik: Grenlerin bir araya kümelenmelerinden kaynaklanan görüntü; grenliliği yüksek olan bir görüntüde, görüntü sanki noktalardan oluşmuş izlenimi verir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü