Eğitim Sitesi

Encümen Nedir? Encümen Hakkında Kısaca Bilgi

Encümen Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Encümen:

Yarkurul, komisyon.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Encümen:

Belediyenin yürütme organı olup, Belediye encümeni, belediye başkanının başkanlığında; a) İl belediyelerinde ve nüfusu 100.000'in üzerindeki belediyelerde, belediye meclisinin her yıl kendi üyeleri arasından bir yıl için gizli oyla seçeceği üç üye, malî hizmetler birim amiri ve belediye başkanının birim amirleri arasından bir yıl için seçeceği iki üye olmak üzere yedi kişiden, b) Diğer belediyelerde, belediye meclisinin her yıl kendi üyeleri arasından bir yıl için gizli oyla seçeceği iki üye, malî hizmetler birim amiri ve belediye başkanının birim amirleri arasından bir yıl için seçeceği bir üye olmak üzere beş kişiden oluşur.

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Encümen:

Cemiyet; şura; meclis; komisyon.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Harabat: İçkili eğlence yeri, meyhane.

    Arazi-i Öşriyye: İslam hukukuna göre, mülkiyet hakkı Müslümanlara verilen, özel mülkiyetteki bağ, bahçe özelliğine sahip, verimli bölgelerde 60 dekarı, kıraç alanlarda 150 dekarı aşmayan büyüklükteki (bir çiftlik= bir yılda bir çift öküz ile işlenebilen toprak genişliği) topraktır. Bu topraktan elde edilen ürün üzerinden yaklaşık 1/10 oranında şeri vergi alınırdı.

    Lata: Osmanlılarda ilmiyenin giydiği, yakası ve kolları setre biçiminde cüppedir.

    Asakir-i Mansure-i Muhammediye: Yeniçeri Ocağı'nın 1826 yılında kaldırılmasından sonra II. Mahmut tarafından kurulan ordudur. Sözcük anlamı, "Muhammet'in muzaffer orduları"dır. Avrupa tarzında oluşturulan, subay ve eğitmenleri Avrupa'dan getirilen modern bir ordudur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü