Eğitim Sitesi

En Beri Noktası Nedir? En Beri Noktası Hakkında Kısaca Bilgi

En Beri Noktası Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak En Beri Noktası:

Yörünge hareketi sırasında bir cismin, yörüngenin odağına en yakın olduğu nokta. Örneğin, Dünya çevresinde elips yörüngesinde dolanan bir uydunun yörüngesi üzerinde Dünya'ya en yakın olduğu nokta.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Üst Geçiş: Günlük hareketi sırasında bir gök cisminin, günlük çemberinin en büyük çevren yüksekliğine sahip olan noktasından geçişi. Bu nokta gözlemcinin öğlen çemberi üzerindedir. Bu nedenle buna öğlenden üst geçiş de denir. Yıldızların meridyenden en büyük yükseklikteki geçişi.

    Ayakucu: Gözlemcinin bulunduğu noktadaki düşey doğrultusunun, gök küresini deldiği kabul edilen noktalardan, gözlemcinin çevren düzlemi altında bulunan nokta, nadir.

    Görünür Evren: Evrenin görülebilen kısmıdır. Teknoloji ilerleyip daha güçlü teleskoplara sahip olundukça görünen evrenin sınırları da genişlemektedir. Günümüz teknolojisine göre görünen evren 14 milyar ışık yılı yarıçaplıdır. Evrenin kendisinin ne büyüklükte olduğu ya da evrenin sonlu mu, sonsuz mu olduğu henüz cevaplanamamış sorulardır. Evrenin gerçek boyutları, görünür evrenden muhtemelen çok daha büyüktür. Evren sonsuz değilse de, görünür evrenimiz çok daha büyük bir bütünlüğün içerisinde küçücük bir nokta kadardır.

    Parçalı Güneş Tutulması: Ay'ın yarı gölge konisine giren gözlem yerlerinden gözlenen güneş tutulmaları parçalı güneş tutulması şeklindedir. Bu tutulmalarda Ay, Güneş'in yalnızca bir kısmını örter. Aslında hem tam hem de halkalı güneş tutulmaları sırasında yeryüzünün belli bölgelerinde parçalı tutulmalar gözlenmektedir. Bütün tutulmaların parçalı tutulma evresi çok uzun sürmektedir. Güneş tutulması sırasında Ay'ın gölgesinin Dünya yüzeyi üzerinde izlediği yola tam tutulma hattı denir. Bu hattın uzunluğu 16 000 km, genişliği ise 160 km kadar olabilmektedir. Tam güneş tutulmasını izleyebilmek için tutulma hattı üzerinde bir yerde bulunmanız gerekir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü