Eğitim Sitesi

Eksik Beşli Nedir? Eksik Beşli Hakkında Kısaca Bilgi

Eksik Beşli Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Eksik Beşli:

Arasında üç perde (3 Tam) bulunan beşli aralığına "Eksik beşli" denir. Örnek: Do Majör dizisinde Si-Fa seslerinin aralığı.

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Replik: Bir performansta, icracı tarafından söylenen cümle ya da söz.

    Çembalo (Cembalo): Tuşlu, piyano biçimi müzik aleti. Cembalo piyanonun atasıdır ve Ondördüncü Yüzyılda meydana çıkmış ve gittikçe gelişmiştir. Bu müzik aletini yapmakla ünlü ustaların başında İtalya'da G. A. Baffo ve Almanya'da Silbermann gelir. Onsekizinci Yüzyıl sonlarına doğru cembalo, yerini yavaş yavaş piyanoya bırakmıştır. Alm. Kielflügel. Fran. Clavecin. İng. Harpsichord)

    Ritim: Seslerin belirli bir süre içerisinde ahenkli ve düzenli sıralanmasını sağlayan unsurdur. En geniş anlamıyla, müziğin zaman içinde akışına denir. Tartım. Güçlü ve güçsüz vuruşların düzenli aralıklarla yinelenmesi. Bu yinelenmenin bir kalıp halindeki oluşumu, ölçüyü yaratır. Ritim aslında sadece müziğe has bir şey değil, doğada ve evrende var olan bir olgudur. Kalp atışı, gece ve gündüzün hiç durmadan birbirini izlemesi, nefes alış-verişi buna örnektir. Müzikte ise, vuruşlar bir araya geldiğinde gruplanır, vurgu aldığı vuruşa göre, ikili ya da üçlü gruplar oluşturur. Müzikte Basit Ritimler Örnek : 2/4 , 3/4 , 4/4 (C) şeklinde gösterilirler. Müzikte Bileşik Ritimler;Basit Ritimlerin birbirine eklenmesiyle oluşurlar. Örnek: 5/8 , 6/8 , 7/8 , 8/8 , 9/8

    Barok (Fr. İng. Baroque): Müzik alanında Barok çağı 1550 yıllarında başlamış, 1600den sonra yayılmış, çağın öbür sanatlarındaki renk ve süsleme gösterişi, İtalyan madrigalinin kromatik armonisinde, Venedikli bestecilerin birden çok koro için yazdıkları yapıtlarda belirmiştir. Barok eğilimlerine uygun müzik yazmış besteciler arasında Gabrieliler, Schütz, Buxtehude, bir sınıra kadar Bach, Haendel, Rameau ve Lully gösterilebilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü