Eğitim Sitesi

Eksik Baskınlık Nedir? Eksik Baskınlık Hakkında Kısaca Bilgi

Eksik Baskınlık Terimi Hakkında Bilgiler

Genetik Terimi Olarak Eksik Baskınlık:

Bir özelliği kontrol eden iki alelin birbirlerine baskın ya da çekinik olmaması durumudur. Aslanağzı bitkisinin çiçek rengi ve endülüs tavuklarındaki tüy rengi eksik baskınlığa örnek olarak verilebilir.

 

Biyoloji Terimi Olarak Eksik Baskınlık:

Heterozigot fenotipin iki homozigot fenotip arasında bir ara değere sahip olması durumu.

 

    Benzer Genetik Terimleri

    CDNA: Tamamlayıcı DNA. Haberci RNA şablonundan sentezlenerek elde edilen DNA şeklinde de tanımlanabilir.

    Turner Sendromu: Dişilerde görülen ve 44 + XO genotipinin yol açtığı genetik bir hastalıktır. Yumurtalıkları gelişemediği için kısırdırlar. Kısa boyluluk (genellikle 1,55 cm'nin altı), kısa ve küt parmaklar ile boyunlarının yanlarında bulunan deri kıvrımları bu sendromun karakteristik özellikleridir.

    Renk Körlüğü: X kromozomu üzerinde taşınan çekinik bir gen tarafından meydana getirilir. Dişilerde eğer bir çekinik birde baskın karakterde renk körlüğü geni var ise; bunlar hastalık yönünden taşıyıcı olurlar. Hasta olabilmeleri için her iki X kromozomlarında da çekinik renk körlüğü genini taşımaları gerekir. Erkeklerin X genlerinde çekinik gen var ise hasta olurlar. Çünkü bu X kromozomunun homologu olan Y kromozomunda çekinik geni bastıracak gen bulunmaz. Böyle insanlar kırmızı ve yeşil renkleri birbirine karıştırırlar.

    Lokus: Kromozomların üzerlerinde genlerin bulunduğu özel yerler.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Genetik Terimleri Sözlüğü