Eğitim Sitesi

Ekol Nedir? Ekol Hakkında Kısaca Bilgi

Ekol Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Ekol:

Bir bilim ve sanat kolunda ayrı nitelik ve özellikleri bulunan yöntem veya akım.

 

Tarih Terimi Olarak Ekol:

1- Bir bilim ya da sanat alanında üstün bilgisi veya yeteneği olan kimseye veya bir felsefi, edebi, sanatsal öğretiye bağlananların, bu tür bir akımı benimseyenlerin tümü için ekol terimi kullanılır.

2- Genel çizgileri ile aynı üslup kapsamında değerlendirilmekle beraber, bir topluluğa, bölgeye özgü bazı ayrılıklar gösteren gruba verilen ad.

 

Sanat Terimi Olarak Ekol:

1. Aynı üslup kapsamında değerlendirildikleri hâlde, bir bölgeye, kente ya da topluluğa özgü bazı ayırıcı özellikler gösteren, benzer eğilimde çalışan sanatçı grubu. Sözcük tek başına ekol olarak kullanılırsa da tamlamalarda okul diye geçer. Örneğin Siena Okulu, Roma Okulu gibi.

2. Belli bir dönemde görülen ortak özellikteki sanat üslubuna verilen ad.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Ekol:

Bir bilim ve sanat kolunda ayrı nitelik ve özellikleri bulunan yöntem veya akım, okul.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Esirgemek: 1-Korumak, himaye etmek. 2-Bir şeyi yapmaktan veya vermekten kaçınmak.

    İrhas: Peygamberlik görevi verilmeden önce onlarda görülen olağanüstü hallerdir. Kundakta Hz.İsa'nın konuşması buna örnektir.

    Gıybet: 1. Çekiştirme, yerme, kötüleme. Bir kimsenin arkasından işittiği zaman hoşlanmayacağı şekilde konuşmak, Kuranı kerimde ölü kardeşinin etini yemeğe benzetilmiştir. 2. Kendimiz hakkında söylendiğinde hoşlanmayacağımız bir şeyi başka bir Müslüman'ın arkasından söyleme, onu küçültücü sözlerle anma. Dedikodu, çekiştirme, yerme, kötü sözlerle anma.

    Fecir: 1- Sabaha karşı güneş doğmadan önce, ufkun doğusunda görülen aydınlık, tan yerinin ağarması. 2- Gece ile gündüzü birbirinden ayıran ve sabah namazının vaktinin girdiğini gösteren aydınlık.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü