Eğitim Sitesi

Ekokardiografi Nedir? Ekokardiografi Hakkında Kısaca Bilgi

Ekokardiografi Terimi Hakkında Bilgiler

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Ekokardiografi:

Kalp, kalp kası, kalp kapakçıklarının ve damar sisteminin teşhisinde kullanılan ultrasonik bir yöntemdir.

 

    Benzer Sağlık-Tıp Terimleri

    Jet Duş: Belli bir mesafeden özel bir fıskiye ile vücudun belli bölgelerine yüksek basınçlı ısıtılmış deniz suyu uygulamasına verilen isimdir. Vücudun refleks noktaları stimüle edilerek, kasların gevşemesi sağlanır, kan dolaşımı hızlandırılır.

    İmmünfiksasyon: Aynı amaçla kullanılan, ancak immünelektroforezden daha duyarlı bir laboratuvar yöntemi. Artmış olan immünglobülinin miktarını da ölçer.

    Kemoterapi: Kanserin ilaçlarla tedavisi. Genellikle birden fazla sayıda ilaç birlikte kullanılır. İlaçlar ağızdan veya serumla damardan verilir. Genelde bu ilaçlardan kötü hücrelerin yanında vücudün normal hücreleri de etkilendiğinden tedavinin aralıklı olarak (örneğin 4-6 haftada bir) uygulanması kuraldır. Yüksek doz kemoterapi dendiğinde daha çok kanser hücresi öldürebilmek amacıyla ilaçların normal (sağlıklı) kemik iliği kök hücrelerini de yok edebilecek derecede yüksek dozlarda kullanılması anlaşılır. Hastaları kemik iliği yetersizliğinden kurtarabilmek için böylesine yoğun bir kemoterapinin ardından mutlaka kök hücre nakli yapılmalıdır.

    Vitiligo: 1- Deride renk kaybına uğramış beyaz plaklarla seyreden kronik, genelde ilerleyici kozmetik problem oluşturan bir deri hastalığıdır. 2- Bir cilt hastalığı olup, vücudun çeşitli bölgelerinde, yer yer renk (pigment) kaybı ile karakterize, normal bölgelerden keskin sınırlarla ayrılan beyaz lekeler.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sağlık-Tıp Terimleri Sözlüğü