Eğitim Sitesi

Efekt Nedir? Efekt Hakkında Kısaca Bilgi

Efekt Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Efekt:

Seslerin doğal kaynakların dışında mekanik optik, mekanik, kimyasal yöntemlerle gerçekleştirilmesi.

 

Sunuculuk-Televizyonculuk Terimi Olarak Efekt:

Yapım içeriğine katkıda bulunmak veya dikkat çekmek amacıyla yapay olarak oluşturulan veya zenginleştirilen sesler, görüntüler ve/veya grafikler.

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Lütiye: Keman ve diğer telli çalgıların yapımcısı. Luthier (Fr.).

    Fa Anahtarı: Portenin üstten ikinci çizgisinden başlayarak çizilir. Üstten ikinci çizginin üzerindeki nota Fa adını alır. Fa anahtarı pes frekanslardaki sesleri yazmak için kullanılır. Bu sesleri Sol anahtarıyla göstermek çok fazla ek çizgi kullanımı gerektireceğinden, pes frekanslarda ses veren basgitar, çello, kontrbas, piyano (sol el) gibi enstrümanların notalarının yazımı için Fa anahtarı kullanılır.Kalın sesleri göstermek için kullanılır.

    Yürük Semai: 1- Türk sanat müziğinin küçük ve bileşik bir usulü. Geleneksel sanat müziğinde kullanılan bir form. 2- Türk müziğinde kullanılan altı zamanlı bir usul. 3- Klasik fasılların sonundaki sözlü eser.

    Allegro (İt.): 1- İtalyancada "Neşeli" anlamına gelen Allegro, parçanın "hızlı, neşeli, kıvrak, çabuk tempoda" okunacağını gösterir. Metronom'a göre, dakikada 120'den 168'e kadar olan birim vuruşları, hız terimi olarak "ALLEGRO" yazılır. Örnek: d=120-168 2- Senfoni, konçerto ve sonatlarda bir bölümün başlığı. 3- Önceleri yalnız "mutlu" ve "sevinçli" anlamlarına gelirdi. Günümüzde hızlı tempoyu anlatmak için kullanılır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü