Eğitim Sitesi

Duplikasyon Nedir? Duplikasyon Hakkında Kısaca Bilgi

Duplikasyon Terimi Hakkında Bilgiler

Genetik Terimi Olarak Duplikasyon:

Parçası kopan bu kromozom bundan sonra belirli genleri taşımayacaktır. Mayoz bölünme sırasında kopan bir parçanın ilave bir segment olarak kardeş kromatide yapışmasına duplikasyon adı verilir (Kopan parça homolog kromozomada yapışabilir). Bir kromozom parçası, koptuğu kromozoma ters yönde yapışarak inversiyona neden olur. Kromozomal kırılmanın dördüncü olası sonucu, kromozom parçasının homolog olmayan bir kromozoma yapışarak translokasyon adı verilen yeni düzenlemeye neden olmasıdır.

 

Biyoloji Terimi Olarak Duplikasyon:

Kromozomun bir parçasının iki katına çıktığı mutasyon olayı; çoğunlukla bir kromozomun homologundan kopan parçanın, diğerine eklenmesi durumunda bu olay gerçekleşir.

 

    Benzer Genetik Terimleri

    Kromozom Analizi: Kalıtsal bir hastalık risk taşıyan kişi veya kişilerdeki hastalığın tanımlanabilmesi Kromozom Analizi ile gerçekleştirilebilmektedir. Hücre çekirdeği bulunan hemen her taze dokudan kromozom elde edilebilir. En kolay alınan örnek kan olduğundan postnatal analizlerde kan analizi tercih edilir.

    Fenotip: Bir canlının gözle görünür özellikleri. Anne ve babadan üreme olayı ile yavruya aktarılan genlerce oluşturulan karakterlerin dış görünüşüne denir. Canlı fenotiplerinin oluşmasında gen ve çevre etkileşmesi görülür. Örnek: Göz renginin siyah, mavi, yeşil oluşu, saç şeklinin düz, kıvırcık olması, kan gruplarının A,B... olması gibi.

    Deoksiribonukleotid: DNA'nın yapıtaşı olan molekül.

    Heterozigot (Melez Döl): Yavruda karakteri oluşturan iki genin de farklı şekil ve özellikte olmasıdır. Yani bir karakteri belirleyen genlerden birisi baskın diğeri çekinik ise buna heterozigot (melez döl) denir. Uu, Aa, Bb, Ee gibi. Harfler temsilidir, bir karakteri ifade eder. AA - Homozigot - baskın karakter Aa - Heterozigot - baskın karakter aa - Homozigot - çekinik karakter

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Genetik Terimleri Sözlüğü