Eğitim Sitesi

Dramaturji Nedir? Dramaturji Hakkında Kısaca Bilgi

Dramaturji Terimi Hakkında Bilgiler

Tiyatro Terimi Olarak Dramaturji:

1- Uygulamalı ve yapımsal Dramaturji; dramaturgun gerçekleştirdiği etkinlik, dramaturgluk uğraşı; bir oyunun dramaturg ile yönetmenin işbirliği içinde sahnelenmesi tüm sahneleme süreci yöntemsel çalışması, "kuramsal sahneleme".

2- Kuramsal Dramaturji; kavramsal olarak Lessing tarafından ortaya atıldığı biçimde, drama yapıtlarının, oyunların iç yasalarını, ana kurallarını, oyun yapısı ilkelerini ortaya koyan drama sanatı bilgisi, drama sanatı ve tekniği kuramı.

3- Drama yapıtı üretme, oyun yazma; drama yapıtı oluşturma ilkeleri. Bu anlamda Dramaturji kavramı, drama tarihi kavramıyla olduğu kadar, drama kuramı kavramıyla da örtüşür.

 

Müzik-Dans Terimi Olarak Dramaturji:

Metnin tarih ve teorisinin incelenmesiyle başlayarak, yapım aşamasında ise teknik, olay örgüsü, rol ve tema analizleriyle eserin anlatım olanaklarını çözümleme süreci.

 

    Benzer Tiyatro Terimleri

    Düzeltme: Oyun seyirci karşısına çıkartıldıktan sonra görülen bazı aksaklıkları düzeltmek için yapılan ek çalışma.

    Kostüm: Tiyatroda sanatçıların sergilenecek oyuna uygun olarak giydiği kıyafetler.

    Dramatik Tiyatro: 1-Konuşmanın, hareketlere desteklendiği tiyatro. 2-Epik Tiyatro'nun çıkışından sonra, estetik nitelikleri ve yanılsamacı yanı gözönüne alınarak duygusal boşalım sağlayışından dolayı "Aristolesçi Tiyatro" olarakta alınmıştır.

    Sanat Tiyatrosu: Kazanç düşünmeden kazanç yapmayı hedefleyen ve bunu yaparken seyircisine düşünce duygu açısından katkıda bulunmayı amaç edinen tiyatro. Tecimsel tiyatronun karşısında yer alır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tiyatro Terimleri Sözlüğü